Rekordne količine kiše u Japanu: Evakuacija više od 6.000 domaćinstava, jedna osoba poginula

Vlasti su saopštile da se izlilo 16 reka.

21.09.2024. 12:52
  • Podeli:
Tan2024-09-2110423044_5 kiše u japanu Kyodo News via AP-66eea5456ce5f.webp Foto: Tanjug/Kyodo News via AP

Jedna osoba je poginula, a više od 10 se vodi kao nestalo u kišama bez presedana koje su pogodile poluostrvo Noto u centralnoj japanskoj prefekturi Išikava, region koji je 1. januara pogodio snažan zemljotres.

Naređena je evakuacija desetina hiljada ljudi, a bez struje je više od 6.000 domaćinstava, prenosi Rojters.

Japanska Meteorološka služba izdala je za područje opštine Vađima na poluostrvu Noto hitno upozorenje na obilnu kišu.

Više od 120 milimetara kiše tokom jednog sata palo je jutros u oblasti Vađima, što su najobilnije padavine do sada zabeležene u tom regionu, navodi Kjodo.

Opštinske vlasti saopštile su da se 10 osoba vodi kao nestalo u Vađimi, a da je jedna osoba smrtno stradala u gradu Suzu u istom regionu.

Vatrogasna služba u severnom delu pogođene oblasti navela je da su tri osobe nestale u nabujalim rekama.

Služba zadužena za obnovu regiona Noto posle zemljotresa saopštila je da su četiri osobe nestale u odronu na gradilištu tunela u Vađimi.

Poplavljeno je hiljade kuća, a mediji navode da je jedna osoba živa zatrpana u odronu.

Vlasti su saopštile da se izlilo 16 reka.

Guverner Išikave Hiroši Hase pozvao je stanovnike da postupaju "u skladu sa predviđenom opasnom situacijom", s obzirom na to da su u nekim oblastima konstrukcije slabe posle snažnog zemljotresa.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()