RHMZ izdao novo upozorenje: Grmljavinsko nevreme ostaje nad Srbijom i sutra

Prema najavi Ivana Ristića, grmljavinski oblak stići će u Beograd oko 18 časova.

26.06.2024. 15:30
  • Podeli:
nevreme u beogradu vladimir šporičić tanjug-667c174360228.webp Foto: Vladimir Šporičić Tanjug

Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ) oglasio se najnovijom najavom pljuskova praćenih grmljavinom tokom popodnevnih sati.

"Tokom poslepodneva na jugozapadu i jugoistoku lokalna pojava pljuskova sa grmljavinom", stoji u najavi RHMZ.

Takođe, na Fejsbuku se oglasio meteorolog amater Ivan Ristić koji je naveo da sa istoka Bosne jaka grmljavinska oblačnost prelazi u južni deo Mačve i deo Zlatiborskog okruga, a kako dalje ističe, do 18 časova stići će i do Beograda.

Kako navodi, oblak će se kretati prema istoku i severoistoku, zatim i ka Valjevu, Šapcu, Obrenovcu i Beogradu, a zatim i prema Sremu, Bačkoj, Banatu, Braničevu i Borskom okrugu.

Kada je u pitanju jug Srbije danas će biti mirnije, a najviše kiše očekuje se na istoku i severoistoku naše zemlje.

Prema najavi Ivana Ristića, grmljavinski oblak stići će u Beograd oko 18 časova.

"Iskoristite lepo, ali sparno vreme prepodne, jer će popodne biti puno pljuskova i kiše praćenih grmljavinom i nepogodama", napisao je Ivan Ristić na svom fejsbuku.

Šansa za grad u delu Mačve potez Osečina-Valjevo iznosi oko 90% sa kretanjem centra oblaka na severoistok ona polako opada, navodi Ristić.

Scrreenshot

Dugoročna prognoza

Kraća stabilizacija vremena očekuje se za vikend, kada se ponovo očekuju tropske temperature oko 35 stepeni celzijusa. Već od prvog jula stiže nam dugo očekivano osveženje, kroz bečka vrata.

Vazduh iz Afrike, pustinjski i prašumski, odlazi i na njegovo mesto poguran jakim azorskim anticiklonom stiže svežiji atlanski, koji nam više prija i na koga smo navikli.

Vremensku prognozu odlikovaće smena sunca i oblaka, koji će povremeno donositi pljuskove kiše praćene grmljavinom lokalno i nepogodama. Vetar je u skretanju, slab i umeren, zapadni i severozapadni, a najviše dnevne temperature biće oko 25 - 30 stepeni Celzijusa, a u danima sa više oblaka i koji stepen niže, najavljuje meteorolog amater Ivan Ristić.

Upozorenje RHMZ za Beograd

U posebnom upozorenju, RHMZ je upalio alarm i za Beograd:

"Do petka, 28. juna, biće toplo, nestabilno i sparno, sa lokalnim plјuskovima i grmlјavinom koji u pojedinim delovima grada mogu biti intenzivniji uz grad i olujni vetar", navodi se na sajtu RHMZ.

Screenshot RHMZ

Kako dodaju, narandžasti meteoalarm usled rizika od pojave nepogoda preliminarno je izdat za područje Beograda, "a za konrektne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja jedan do dva časa unapred".

Popaljeni meteoalarmi, negde i zbog tri pojave

Zbog nestabilnog vremena, upaljeni su meteoalarmi u celoj Srbiji sve do 27. juna.

Danas je pola Srbije u narandžastom, a pola u žutom, a u nekim delovima (pogledajte mapu) upozorenje važi za čak tri pojave u isto vreme - pljuskove, grmljavinu i visoku temperaturu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()