Riba robot pomaže istraživačima da otkriju tajne morskih dubina

Robotska podvodna riba ima mekan, talasast rep, ne stvara turbulenciju i koristi veštačku inteligenciju za navigaciju

Autor: Srđan Ristić
02.07.2023. 19:14
  • Podeli:

Robot, nazvan Bele, koji se kreće poput ribe, dizajniran je da omogući istraživačima mora da pomognu u zaštiti i posmatranju ugroženog okruženja prikupljanjem podataka na minimalno invazivan način.

"Osnovna ideja je da imamo ove ogromne okeane od kojih mnogo toga zavisi, bilo da se radi o hrani ili turizmu, ali ovi okeani su  pod velikim pritiskom prekomernog ribolova, zagađenja, a mi o tome znamo prilično malo. Pokrivaju 70 odsto planete, tako da je veoma teško dobiti tačne, dobre količine podataka o biodiverzitetu u ovim ekosistemima", kaže Leon Gugenhajm, student Tehničkog univerziteta u Cirihu. 

Robotska podvodna riba ima mekan, talasast rep, ne stvara turbulenciju i koristi veštačku inteligenciju za navigaciju i uklapanje u okruženje koralnog grebena. Ima i mogućnost da iz životne sredine uzima uzorke DNK i da sniima video zapisa visoke rezolucije.

"Trenutno idemo u okeane sa velikim vozilima, koja su definitivno veoma uznemirujuća i sigurno nisu stvorena da idu u ova delikatnija okruženja iz kojih bismo voleli da uzmemo važne podatke. Na primer, ta područja su posebno osetljiva na vozila sa većim propelerima koji bi jednostavno probili korale ili bi uplašili ribu. A naš cilj je upravo suprotan. Želimo da uđemo tamo i budemo tihi špijuni", Robert Kazšman, profesor
robotike.

Robot Bele je dugačak skoro metar i težak oko 10 kg van vode. Njega pokreće silikonsko peraje sa dve šupljine u koje se voda pumpa u ciklusima. Tim se nada da će njihov robot pomoći morskim biolozima da prouče zdravlje i biodiverzitet različitih ekosistema grebena na koje su uticali prekomerni ribolov, zagađenje i klimatske promene. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()