Sezonska prognoza: Zima toplija od proseka, ali jedan mesec će nas ipak iznenaditi

Kada je reč o Srbiji, sezonska prognoza pokazuje da je pred nama topliji novembar u odnosu na višegodišnji prosek

Autor: Ivana Rešetar
17.10.2022. 19:11
  • Podeli:

Poslednjih dana temperature su uglavnom iznad proseka za ovo doba godine, pa imamo pravo miholjsko leto. Iako ne treba u potpunosti da verujemo dugoročnim prognozama, Evropska služba za klimatske promene objavila je da će ova zima biti toplija od proseka.

Više zimske temperature dobra su vest za Evropu, imajući u vidu poskupljenje energenata i ograničenu isporuku gasa. 

Iako je velika verovatnoća da će krajem godine hladan vazduh iz Sibira i centalne Azije, da donese zahlađenje, dugoročne prognoze ne mogu da garantuju da će ono i trajati.

"Sve dok duvaju zapadni vetrovi, koji su preovlađujući u većem delu Evrope, verovatno ćemo imati temperature više od proseka. Ali čim imamo blokadu , hladniji vazduh dolazi sa Arktika ili iz Sibira i centralne Azije i on je mnogo hladniji od prosečne temperature, tako da u tom slučaju postoji mogućnost za značajan pad temperature od nekoliko stepeni",  kaže Karlo Bontempo, direktor Kopernikus službe za klimatske promene

Prema podacima, niže temperature od proseka možemo da očekujemo i u martu, što zbog manjih zaliha energenata, može da ugrozi energetsko snabdevanje domaćinstva i industrije.

Kada je reč o Srbiji, sezonska prognoza pokazuje da je pred nama topliji novembar u odnosu na višegodišnji prosek. 

Decembar će biti blaži nego prethodnih godina, dok će januar i februar biti prosečno hladni sa umereno jakim mrazevima.
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()