Škotska 'Sfinga' nestaje: Da li će klimatske promene uništiti ceo svet?

Reč je o najdugotrajnijem parčetu snega u Velikoj Britaniji.

Autor: Srđan Ristić
10.09.2024. 20:25
  • Podeli:

Iako zahlađenje možda donese čak i prve pahulje na planinama ovog leta, ipak se zbog sve toplije planete otapa čak i 'Sfinga'. Naime, reč je o najdugotrajnijem parčetu snega u Velikoj Britaniji, koji nestaje. Tokom poslednja tri veka, to se desilo samo 10 puta.

Škotska 'Sfinga' je drevni i uporni snežni deo na trećoj najvišoj planini Ujedinjenog Kraljevstva. Poznata je po tome što se u svojoj istoriji topila samo tri puta tokom 20. veka, ali od 2021. to se dešava četiri godine uzastopno.

Stojeći pored malog komada leda u srcu nacionalnog parka u Škotskoj, stručnjak Kameron rekao je da je ovo najbliže glečeru što Velika Britanija ima i da se u ovom periodu godine moglo očekivati da bude dugačko između 34 i 50 metara, a ne da nestane.

"Sfinga sada ima dimenzije pet metara sa pet metara i duboka je samo jedan metar. To je mnogo manje od proseka za septembar. Mislim da će opstati još samo dve ili tri nedelje, što je veoma tužno", kaže istraživač snežnih površina Ijan Kameron.

„Sfinga“ je ostatak poslednjeg ledenog doba i pomno je praćena od početka 18. veka.

"Istopila se 1933. kada je škotski planinarski klub pisao medijima, jer je to bio tako neobičan događaj i nije se očekivalo da će se ikada ponoviti. Međutim, ona se istopila 1959. godine, a onda i 96. Tada je bila retkost, ali izgleda da je u 21. veku to normalna pojava", dodaje Kameron.

Kameron je autor knjige Nestajanje snega i leda i istraživač snežnih površina čije nalaze svake godine objavljuje Kraljevsko meteorološko društvo. Navodi da se nekada smatralo da je Sfinga nepokolebljivi element škotskih planina, ali da je sada najbolji prikaz promene klime.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()