Sneg u aprilu: Klimatolog Đurđević za UNU otkriva - da li ima bojazni od mraza i kako da zaštitimo biljke?

Nagle promene teško padaju i nama, ali i biljkama

Autor: Srđan Ristić
17.04.2024. 20:45
  • Podeli:

Pre dva dana u kratkim rukavima, sa naočarima za sunce, mazali se da ne izgorimo, a danas sneg zabeleo planine. Ovako nagle promene teško padaju i nama, ali i biljkama. O tome koliko je čest sneg u aprilu, da li ima bojazni od mraza, ali i kako da zaštitimo biljke pitali smo klimatologa Vladimira Đurđevića.

Tri sedmice uživali smo u toplom i sunčanom vremenu, a onda se juče za samo nekoliko sati vreme potpuno promenilo. Zabeležena je i prašinska oluja, a ubrzo i sneg. Jutros smo se probudili sa informacijom da su više planine, ali i niže poput Rudnika i Fruške gore prekrivene snegom. Takođe, sneg je vejao i u nižim krajevima zapadne i južne Srbije. Ipak klimatolog Đurđević tvrdi da pahulje nisu tako neobične u aprilu, čak i kasnije.

"U nižim predelima dešava se u aprilu da padne sneg, nije to ništa neuobičajeno. Imali smo prošle godien situaciju koja nas je izneadila. To jeste bila neka rekordna situacija po pitanju akumulacija za april. Dešava se u aprilu da imamo više sunežicu, to nije pravi sneg koji napada, ali provejavanje snega. To je nešto što se dešava relativno često čak i u nižim predelima. Opet kada pričamo o višim nadmorskim visinama, ja mislim da je bilo situacija da imamo sneg i u junu na Kopaoniku", ističe Đurđević.

Mraz u aprilu je najgora stvar koja može da se desi poljoprivrednicima, jer led uništi cvet i onda ubiremo manje ploda. Srećom, ovog aprila većina ne treba da brine o prinosima.

"Moguće da će imati negativnog uticaja na neke vrste, ali na većinu ja mislim da ne bi trebalo da bude negativnog uticaja zato što temperature nisu pale ispod nule, jer to je glavna situacija koja je pretnja po voće, a to su duboki mrazevi. Čak i kada nekoliko dana za redom imamo mraz koji je recimo minus dva, minus tri", zaključuje Đurđević.

Temperatura će u narednom periodu biti u porastu, a očekuju nas česti kišni dani, što će mnogo značiti zemlji kojoj je kiša, posle dužeg sušnog perioda, neophodna. Zato se nadamo da će ova sezona kada je reč i o žitaricama, ali i o voću biti dobra.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()