Spektakl na nebu: Večeras ne propustite Supermesec i Plavi mesec

A onaj ko propusti, sledeći put će ovu retku pojavu moći da vidi tek za 2037. godine

Autor: Srđan Ristić
31.07.2023. 19:30
  • Podeli:

Večeras ćemo imati pravi spektakl na nebu – i Supermesec i Plavi mesec! Ova kombinacija, da imamo i jednu i drugu pojavu u istoj noći je tako retka da će se sledeći put ponoviti tek za 14 godina.

Dok kruži oko Zemlje, Mesec prolazi kroz faze koje se određuju njegovim položajem u odnosu na Zemlju i Sunce. Kada se Mesec, Zemlja i Sunce nađu u ravni tako da je Zemlja u sredini – vidimo pun Mesec.

A šta je Supermesec?

"Supermesec je žargonski izraz za pojavu koja se javlja kada se mesec najbliže približi Zemlji. Naime, mesec putuje po eliptčnoj putanji oko Zemlje. Pošto nije kružna, dakle eliptična, on se na svojoj putanji udaljava i približava. Kada se mesec približi Zemlji i u tom momentu padne na pun mesec. Takva pojava se u astronomskim terminima naziva Perigejski mesec, a u žargonu Supermesec", objašnjava za UNU Jovan Aleksić iz Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Ovog avgusta će se desiti i pojam plavi mesec, koji iako tako zvuči, ipak nema nikakve veze sa plavom bojom.

"Faza meseca, preko mladog, prve četvrti, polumeseca, poslednje četvrti i punog meseca traje 29,5 dana. Sa druge strane, kalendarski mesec ima 30 do 31 dan. Jasno je da je to za dan-dva kraće. Ukoliko pun mesec padne dva puta u toku jednog kalendarskog meseca, ta pojava se u žargonu naziva Plavi mesec"

Tokom supermeseca se mogu očekivati jače plime i oseke za oko pet centimetara.

A šta ne treba da očekujete? Supermesec neće prouzrokovati ekstremne poplave, zemljotrese, požare, erupcije vulkana niti bilo kakve snažne vremenske neprilike, uprkos onome što ćete možda čuti.

Ono što možete večeras, jeste da pripremite fotoaparat, jer ćemo imati priliku da vidimo Mesec koji će delovati kao da je 14 odsto veći i za 30 odsto sjajniji nego neke druge noći.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()