Srbija ima 1.200 protivgradnih stanica: UNA istražuje kako izgleda sistem odbrane od grada

U očekivanju novih oluja, spremni su strelci bračni par Dejana i Drago Lazić koji u Lučanima 17 godina ratuju protiv gradonosnih oblaka

Autor: Lena Sladojević
21.07.2024. 19:53
  • Podeli:

I dok meštani gledaju u nebo sa nadom da će ih gradonosni oblak zaobići iz Hidrometerološkog zavoda Srbije objašnjavaju da u našoj zemlji postoji 1.200 stanica koje se bore protiv grada. Rakete ispaljuju i automatski lanseri, ali i strelci. 

Kako su nam objasnili - softver automatski određuje gde i kada će se ispaliti raketa i to u roku od dva minuta. Od 1.200 automatizovano je 535 stanica, dok je 665 sa strelcima.

"Osnova celog sistema je meteorološki radar, bez meteorološkog radara ne može se odrediti da li oblak posebude uslove zasejavanja, nemoguće je odrediti ni zonu zasejavanja. Osnova su meteorološki radari. Mi u Republici Srbiji trenutno imamo 14 meteroloških radara u funkciji i svaki meteorološki centar osim što koristi svoj radarak koristi i okolne radare kako bi dobio što bolju radarsku sliku", pojašnjava za UNU Zoran Babić iz Centra za odbranu od grada RHMZ.

 U očekivanju novih oluja, spremni su strelci bračni par Dejana i Drago Lazić koji u Lučanima 17 godina ratuju protiv gradonosnih oblaka. Za šest meseci zarade po 24 hiljade dinara, a spreče štetu koja bi mogla da se meri u milionima.

"Uvek smo bili tu kada je trebalo. Nikada nismo zakasnili. Nemamo ni godišnji odmor, sve vreme vezani smo za protivgradnu stanicu", pojašnjava Drago Lazić.

Lučanski artiljerci za 17 godina, ispalili su više od 500 raketa. Na oprezu su sve do oktobra meseca, kada se završava opasnost od grada.

"Kad svi beže u kuće, mi smo u obavezi da budemo napolju. Mi smo napolju, po oluji, po gradu, po vetru, po kiši, kad grmi, uvek, kad seva, mi smo napolju", dodaje Dejana Lazić.

Koliko je Srbija sigurna od grada, pitali smo u Hidrometeorološkom zavodu Srbije?

"Naša efikasnost je od 63 do 74 odsto preventivne zaštite, to je srednja u 50 godina praćenja rezultata, odnosno toliko su smanjene štete u Republici Srbiji. Grubo da prevedemo na neki jezik da ne govorimo u procentima, to znači od tri kumuloninbusa, da kažem dva poptuno suzbijemo", ističu.

Kako kaže naš sagovornik, delotvornost protivgradne odbrane je manja kada su u pitanju superćelijske oluje. Zbog toga se u nekim delovima sveta one ni ne tretiraju protivgradnom odbranom. 
 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()