Stiže olujna orkanska košava sa udarima od 100 km na čas

RHMZ je izdao upozorenje za olujnu orkansku košavu, u Banatu upaljen crveni meteoalarm

22.11.2022. 17:25
  • Podeli:
hladno jesen zima pixabay-1669134262025.webp Foto: Pixabay

"Srbiju zahvatio veoma snažan ciklon sa centralnog Mediterana i Jadranskog mora. Očekuju se olujni udari košave od preko 100 kilometara na čas", objavio je danas na svoj Fejsbuk profilu meteorolog Đorđe Đurić.

Ovakvu prognozu potvrđuje i Republički hidrometeorološki zavod koji je za Banat, zbog najavljene olujne orkanske košave, upalio crveni meteoalarm, a u drugim delovima zemlje žuti.

Do kraja novembra bez snega

Iako Đurić predviđa da do kraja novembra ne treba da očekujemo sneg, upozorava i da će talas veoma obilnih padavina zahvatiti Crnu Goru," pa poseban oprez biće neophodan na toku Lima kroz Srbiju i Prijepolje, jer Lim dolazi iz oblasti Crne Gore gde će biti ekstremnih padavina, a gde je prethodni talas tokom vikenda već doneo jedan poplavni talas", piše Đurić. 

Đurić upozorava i da će padavine i ovog puta biti najobilnije u Metohiji i na jugozapadu Srbije te da će biti neophodan ogroman oprez kod manjih bujiučnih tokova. 

U Srbiji do kraja dana pod uticjem ciklona biće oblačno, povremeno sa kišom i pljuskovima, a kako najavljuje Đurić, duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, u košavskom području (Pomoravlje, Podunavlje, Beograd, Braničevski okrug) sa olujnim udarima preko 80 km/h, a na jugu Banata sa orkanskim udarima, na području Vršca i do 120 km/h. 

Zbog olujnih i orkanskih udara košave preporučuje se ogroman oprez. 

Maksimalna temperatura u Srbiji biće danas od 8 do 14°C, u Beogradu oko 10°C.

Od srede toplije sa kišom

"U naredna 24 sata ciklon će se svojim centrom premeštati preko našeg područja i biće razvijen i do visokoh slojeva atmosfere, a u sklopu njega duboka visinska dolina prodiraće na jug. Srbija će prvo biti u toplom sektoru, pa će prema našim predelima strujati topla vazdušna masa sa Mediterana, dok će severozaapd i zapad Balkana biti u hladnom sektoru, uz obilni sneg u Hrvatskoj i Sloveniji. Prilikom premeštanja preko Balkana i Srbije ciklon će se sve više popunjavati i gubiti na snazi, ali će prostrana dolina koja će prodrtati na jug doneti i prodor hladnije vazdušne mase sa severa preko Panonske nizije i to iz oblasti Alpa, pa će ona biti i vlažna", najavljuje Đurić.

U Srbiji u sredu umereno do pretežno oblačno i toplije sa kišom i pljuskovima, uglavnom sredinom dana i posle podne i tada se očekuje više padavina. Duvaće umeren južni i jugoistočni vetar, u košavskom području jak, a na jugu Banata u toku jutra sa olujnim udarima. 

Minimalna jutarnja temperatura od tri do devet stepeni, u Beogradu do 8°C, maksimalna dnevna od 10 do 16°C, u Beogradu do 14°C. 

Pred kraj dana centar ciklona pomeriće se malo istočnije od Srbije, pa će uz prodor hladnog fronta košava oslabiti i prestati, a jugoistočni vetar biće u skretanju na severozapadni, najavljuje Đurić.

U četvrtak biće oblačno sa kišom, na planinama sa snegom. Duvaće umeren do jak severozapadni vetar. Maksimalna temperatura od 8 do 12°C, u Beogradu oko 10°C, na višim planinama oko 0°C. Prema kraju dana očekuje se značajniji porast vazdušnog pritiska i razvedravanje.

U petak jutro tmurno, hladno i maglovito, tokom dana suvo i malo toplije, a tokom vikenda se očekuje zahlađenje, najavio je meteorolog Đurić.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()