Stiže 'potop': Od četvrtka nigde bez kišobrana i kabanice

Stiže ciklon sa intenzivnim padavinama koje će naročito biti izražene u centralnim, istočnim i jugoistočnim delovima naše zemlje

Autor: Kristina Koturanović
14.06.2023. 21:00
  • Podeli:

Da li je moguće da Srbiju pogode poplave obilnije od onih proteklih dana? Iako se i dalje procenjuje šteta nastala tokom poplava prethodnih nedelja – zbog čega je proglašena vanredna situacija u više od 30 opština – postoji opasnost od novih poplava već sutra.

A šta kažu stručnjaci? Da li nas zaista od sutra očekuje potop i pad temperature? I kako da postupimo u slučaju poplave? Jesmo li nešto naučili iz prethodnih poplava?

Od sutra nigde bez kišobrana i kabanice, bar do nedelje, savetuju stručnjaci i dodaju da nove padavine u nekim predelima donose opasnost od bujica i poplava.

"Narednih nekoliko dana biće kritičnije nego što je uobičajeno i u tom smislu treba da postoji malo viši stepen opreznosti", kaže klimatolog Vladimir Đorđević.

Zbog toga, savetuju klimatolozi, trebalo bi pažljivo da pratimo najave i uozorenja RHMZ-a narednih dana - i  meteorološke, ali i  hidrološke prognoze.

Već od sutra kreće ciklon sa intenzivnim padavinama koje će naročito biti izražene u centralnim, istočnim i jugoistočnim delovima naše zemlje.

Ukoliko nismo ništa naučili iz prethodnih poplava - iz sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije ponovo apeluju da građani izbegavaju kritična područja i da se ne ustručavaju da pozovu u pomoć 193, odnosno vatrogasce-spacioce, uz savet kako da se ponašamo ako se zateknemo u poplavljenom području.

Nakon kišne epizode koja sledi od sutra, narednih nekoliko nedelja imaćemo toplije vreme.

Međutim, teško je precizirati kada će tačno to vreme doći i koliko će trajati, kažu hidrolozi, i podsećaju da je leto počelo nestabilno i ta nestabilnost se vidi u prognozi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()