Stručnjaci rešavaju misteriju: Kako i gde ptice selice iz SAD i Kanade provode svoje zime?

Kubanski naučnici počeli su da sakupljaju podatke kako bi znali kuda i kako se kreću ova divna stvorenja

Autor: Srđan Ristić
16.02.2024. 21:58
  • Podeli:

Ptice ne razumeju blokade, ne razumeju geografske granice, njima nije potreban pasoš ili viza. One su slobodne da lete gde god požele, što je često i nekoliko hiljada kilometara. Kubanski naučnici počeli su da sakupljaju podatke kako bi znali kuda i kako se kreću ova divna stvorenja.

Naučnici sa Univerziteta u Havani uhvatili su jednu pticu selicu u skoro nevidljivoj mreži koju su zategli u lokalnoj Botaničkoj bašti. U pitanju je Američki drozd, diskretna siva ptica sa crnim kljunom.

Zajedno sa učenicima beleže podatke: vrstu, težinu i procenu telesne masti. Ti podaci su važni kao osnova projekta koji želi da otkrije misteriju o tome kako i gde ptice selice iz Sjedinjenih Država i Kanade provode svoje zime na Kubi.

"Možda mislite da su ove male ptice, teške manje od 10 grama, slabe. Ali one pređu ceo okean, vrate se i prežive. To je spektakularno", kaže biolog Danijela Ventura.

Deo problema sa malo informacija o pticama je politika. Američka blokada trgovine i finansijskih transakcija na karipskom ostrvu, dugo je komplikovalo saradnju - čak i u nauci - između SAD i Kube.

"Svi treba da budemo međusobno povezani. Nadamo se da dolazi vreme kada će odnosi između Kube i SAD da budu normalni, i da ćemo moći da imamo zajedničke projekte koji će da doprinesu zaštiti ptica", kaže ornitolog Lurd Mugika.

Za to vreme kanadski i kubanski partneri su instalirali radio-telemetrijsku antenu - prvu na Kubi u okviru međunarodnog programa praćenja pod nazivom MOTUS - koja prati ptice u drugim delovima Severne Amerike.

"Nikada nismo mislili da ćemo dostići ovaj nivo, da preko radio telemetrijske antene imamo informacije o kretanju ptica sa severa, gde vrste prelaze preko Kube i stižu u druge zemlje", kaže istraživač na Biološkom fakultetu Martin Akosta.

A rezultati već postoje. Antena je nedavno na Kubi otkrila sićušnog Svinsonovog drozda, prvi put označenog na jugozapadu Kanade, na putovanju od 5.000 kilometara. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()