Stručnjaci upozoravaju: Ostaćemo bez plodnog zemljišta

Svakih pet sekudni propadne zemljište veličine fudbalskog terena

Autor: Srđan Ristić
03.12.2023. 21:31
  • Podeli:

Dok je u toku klimatski samit COP28 u Dubaiju, aktivisti upozoravaju da bismo mogli da se suočimo sa globalnom krizom u proizvodnji hrane ako ne zaštitimo tlo planete za buduće generacije.

Skoro trećina zemljišta je već degradirana, a površina veličine fudbalskog terena erodira svakih pet sekundi na zemlji.

"Globalno, nažalost, postoji ogromna kriza sa degradacijom tla. Zemljište umire širom sveta, njegova organska materija se iscrpljuje. Ona predstavlja živi deo zemljišta. Zato je zaista imperativ da vlade donesu politiku kako bi zaštitile organsku materiju i osigurale zdravo tlo za buduće generacije", kaže Henri Asplin ispred udruženja "Save Soil".

Jedna farma u Engleskoj je povećala količinu organske materije u tlu koristeći održive tehnike za koje se nadaju da će podstaći i druge da ih usvoje.

Pored voća i povrća, FarmED, zapadno od Oksforda, uzgaja pšenicu koristeći osmogodišnji sistem koji ne zahteva đubrivo ili pesticide.

"Ono što ovde pokušavamo da uradimo je da pokažemo  različite prakse koje bi farmeri, uzgajivači, agronomi mogli da primene na zemljištu. Ne kažemo da je ono što radimo sve i da će završiti sve. Mi samo kažemo da su to mogućnosti u okviru regenerativne i održive poljoprivrede i proizvodnje hrane", kaže Danijel Sempl ispred "FarmED-a".

Svetski dan tla Ujedinjenih nacija 5. decembar, pokušaće da stavi zaštitu tla na dnevni red klimatskog samita COP28, podsećajući lidere na dragocenu vezu između opstanka naše planete i njenog zemljišta.

Među prisutnima će biti i osnivač organizacije Save Soil, indijski duhovni vođa Sadguru, koji je prošle godine prešao 30.000 km na motociklu da bi istakao teško stanje tla.

Njegov pokret kaže da je podizanje organske materije u zemljištu na minimum 3-6%, ključno da se osigura da ono ostane zdravo i da živi za buduće generacije. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()