Sutra se očekuje i 20 stepeni: Kako nagli skok temperature može da utiče na nas?

S obzirom na najavljenu naglu promenu vremena, potražili smo odgovore na pitanja koja muče građane Srbije

Autor: Nevena Jovanović
30.11.2023. 21:56
  • Podeli:

Prema prognozi za narednih sedam dana, u petak će biti umereno do potpuno oblačno, vetrovito i osetno toplije sa maksimalnom temperaturom od 14 do 23 °C.

Kako da preživimo 20 stepeni i naglu promenu temperature koja stiže u petak, koji je uzrok tome i da li ona utiče na fizičko ili mentalno zdravlje?

S obzirom na najavljenu naglu promenu vremena, potražili smo odgovore na pitanja koja muče građane Srbije.

Ono što nas u petak očekuje je utisak da nam zima zapravo i ne stiže. Nakon par hladnih dana, sutra će biti - proleće.

Ali, meteorolog kaže da ovakvo otopljenje nije baš tako neuobičajeno.

"Ovakve promene mogu imati više razloga, na primer sama unutrašnja varijabilnost klime koja dovodi do ovakvih poremećaja, takođe se teoretiše da klimatske promene imaju udela u ovome, ali ne smemo da tvrdimo da one imaju apsolutnu ulogu", kaže meteorolog Lazar Filipović i dodaje:

"Ne možemo da tvrdimo tako nešto, zato što ovakve neke pojave mogu imati više razloga na primer ovo konkretno izaziva promene cirkulacije vazduha."

Ipak, neki će imati probleme sa kašljem, srcem ili plućima, čiji uzrok može biti ovako nagla promena vremena.

"Vremeske promene ne samo da utiču na veliku grupu ljudi, ima preko 30% metereopata, već ne može niko da se pohvali da nagle vremenske promene ne oseća. Da li je loš san, glavobolja, vrtoglavica, malaksalost, bezvoljnost, napetost, nervoza, to govorim o zdravim ljudima. Ali istovremeno možemo reći da jako pogađa hroničare, pre svega govorim o kardiovaskularnim bolesnicima, gastroenterološkim, zatim, i te kako pogađa ljude koji imaju astmu, koji imaju hronični opstrultivni bronhtis", rekla je specijalista opšte medicine prim dr Biserka Obradović.

Dok jednima teško pada, drugi jedva čekaju lepo vreme u decembru.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()