Sve više šanse da će se stvoriti La Ninja: Šta ovo znači za globalnu vremensku prognozu

La Njina donosi neobično hladne temperature u ekvatorijalnom Pacifiku, poplave i suše

08.02.2024. 16:14
  • Podeli:
Uragan Hilari Kalifornija tanjug ap-64e0b7157cc69.webp Foto: Tanjug/NOAA via AP

Postoji 55 odsto šanse da se vremenski uslovi La Ninja razviju između juna i avgusta na severnoj hemisferi, a taj broj raste na 77 odsto za period od septembra do novembra, saopštila je danas američka Nacionalna meteorološka služba (NWS). 
Ovi vremenski uslovi nastaju nakon El Ninja, koji je trenutno u toku, 60 odsto vremena, piše CNN.

La Ninja obrazac karakterišu neobično hladne temperature u ekvatorijalnom Pacifiku i povezan je sa poplavama i sušama, dok El Ninjo utiče na globalno zagrevanje i stvara toplije vremenske uslove.

Posmatranje mogućeg stvaranja La Ninje je sada na snazi, što znači da su uslovi povoljni da se ona formira u narednih šest meseci, prema prognozi koju je danas objavio Centar za predviđanje klime (CPC).

Brži prelazak na La Ninju mogao bi značiti veći uticaj na predstojeću sezonu uragana, koja počinje u junu i obično dostiže vrhunac u septembru, posebno ako okeani ostanu izuzetno topli.

Prošlogodišnja sezona uragana na Atlantiku bila je neobično aktivna usred rekordno toplih okeana, uprkos pokušajima El Ninja da smanji tu aktivnost.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()