Tajfun Jagi krši sve pred sobom: Najmanje 197 osoba poginulo, 128 nestalo

Jagi, najsnažniji tajfun koji je ove godine pogodio Aziju, u subotu se spustio na severnu obalu Vijetnama i krenuo ka zapadu

12.09.2024. 09:12
  • Podeli:
Tan2024-09-0907401759_3 tajfun jagi Bui Van Lanh VNA via AP-66e293e7cec0e.webp Foto: Tanjug/Bui Van Lanh/VNA via AP

Najmanje 197 osoba je nastradalo, a 128 nestalo u poplavama i klizištima, izazvanim tajfunom Jagi, koji je pogodio Vijetnam u subotu, saopštilo je danas Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja ove zemlje.

Jagi, najsnažniji tajfun koji je ove godine pogodio Aziju, u subotu se spustio na severnu obalu Vijetnama i krenuo ka zapadu, pogodivši glavni grad Hanoj olujama i jakom kišom, piše Sinhua.

Oluja je pogodila i druge provincije uz Crvenu reku, srušivši jedan most u ponedeljak.

Vlasti su u utorak pokrenule kampanju prikupljanja donacija za pogođene osobe, a neposredno nakon pokretanja inicijative je prikupljeno skoro 17 miliona dolara i taj iznos nastavlja da se povećava.

Vijetnamska vlada je izdvojila 200 tona pirinča iz nacionalne rezerve i dodatna sredstva za 14 pogođenih provincija kako bi pomogla lokalnom stanovništvu, dok se radi na otklanjanju štete, sprovođenju operacija potrage i spasavanja i obnavljanju osnovnih usluga.

Tajfun je u sredu pogodio Tajland, gde su najmanje dve osobe nastradale, a na stotine je zaglavljeno, dok su misije spasavanja otežane zbog poplava i klizišta.

Na Filipinima je usled tajfuna poginulo najmanje 16, a u Kini dvoje ljudi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()