Udari vetra biće i do 145 km/h: Oluja Kirk već juri ka delovima Evrope

Španija i Zapadna Evropa biće posebno na udaru

09.10.2024. 14:48
  • Podeli:
oluja kirk x@zoom_earth-67067b61ba1dc.webp Foto: x@zoom_earth

Uragan Milton se kreće prema Floridi u Americi, dok se ekstratropska oluja Kirk kreće ka delovima Evrope i verovatno će uzrokovati štetu.

"Ovo nije tropska oluja s tipičnom okruglom, simetričnom strukturom oblaka i mirnim okom u središtu", objašnjava za Euronews meteorolog Lars Lovinski.

Napominje kako oluja postaje "manje tropska" kada se udalji od toplote ove vrste.

Kirk je bio na početku veliki uragan jer se tokom vikenda kretao između Bermuda na Karibima i Azora u srednjem Atlantiku. U jednom trenutku je dostigao status četiri kategorije, navodi Euronews.

Sada će "ostati jaka dok se razvija u moćnu severnoatlantsku oluju kakvu često viđamo iznad severnog Atlantika i zapadne Evrope tokom jeseni i zime", objašnjava Lars.

Kirk će biti prvi takav sistem u ovoj sezoni koja obično traje od oktobra do marta u Evropi.

Glavni deo jakih vetrova će se kretati rano u sredu sa udarima između 100 i 130 km/h, ali možda i do oko 145 km/h iznad visokog tla.

"Jaka kiša i grmljavina takođe će biti problem sa količinama između 100 i 150 mm (kiše) vjerovatno za 24-36 sati u nekim delovima severozapadne Španije", rekao je meteorolog.

Iako nije jasno koliku će štetu naniti na zapadnoj obali Evrope, nastaviće se u pravcu istok-severoistok i stići do Francuske od sride uveče do četvrtka rano ujutru.

"Veoma jaki vetrovi vjrovatno će uticati na veliki koridor od obale Biskajskog zaliva do istočne Francuske, severozapadne ŠvJcarske i zatim jugozapadne Nemačke kasnije u četvrtak", objašnjava Lars te dodaje:

"Najveći udari mogu dostići 140-150 km/h duž obalnih elova zapadne/jugozapadne Francuske i između 100-130km/h na drugim mestima".

Lars upozorava i da će jaka kiša biti pRetnja, uglavnom u centralnim i severnim delovima Francuske. Moguće je da bi se proširila i na Belgiju i zapadnu Nemačku s čak 100 mm kiše koja će pasti u četvrtak.

"Kirk će verovatno dovesti do značajnih uticaja jakih vetrova i kiše u gore navedenim regijama. UtIcaji vetra uključuju oštećenje drveća i krova, nestanke struje, blokirane puteve i železničke pruge", objašnjava Lars te dodaje:

"UtIcaji ove oluje u Francuskoj, Švajcarskoj i Nemačkoj biće veći nego kod sličnih jakih oluja zimi".

Jaka kiša bi takođe mogla dovesti do bujica i poplava reka i, u najgorem slučaju, mogućih odrona u planinskim područjima, navodi Euronews.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()