Ugrožena poljoprivreda: Kako su toplotni talasi doveli industriju šećera u opasnost

Pojedini delovi Indije poslednjih dana doživljavaju temperature i do skoro 45 stepeni Celzijusa

Autor: Nikolina Fržović
24.06.2023. 21:15
  • Podeli:

Naučnici su brutalne toplotne talase u Indiji pripisali klimatskim promenama, koje su dovele poljoprivredni sektor, uključujući i ključnu industriju šećera, u opasnost.

Pojedini delovi te južnoazijske zemlje poslednjih dana doživljavaju temperature i do skoro 45 stepeni Celzijusa.

Prema indijskom meteorološkom odeljenju, u nekim severoistočnim državama poslednjih 12-14 dana preovladavaju umereni do jaki toplotni talasi.

Istraživači atmosfere kažu da su toplotni talasi skoro sigurno posledica klimatskih promena.

"Ova vrsta toplote je dva stepena toplija. Ovakvu vrstu toplotnog talasa doživljavamo otprilike jednom u pet godina, tako da to nije tako retko. Ali bez klimatskih promena moglo bi da bude 30 puta ređe", rekao je Krišna AčutaRao, vanredni profesor u Centru za atmosferske nauke sa Indijskog instituta za tehnologiju u Delhiju.

Indija je najveći svetski proizvođač i potrošač šećera i drugi najveći svetski izvoznik šećera, ali su nepovoljni vremenski uslovi uticali na proizvodnju šećerne trske, što je rezultiralo procenjenim padom od četiri odsto u odnosu na prethodnu prognozu.

"Prvi šok koji je industrija doživela bio je kada je šećerna trska stavljena na vagu, a vaga je pokazala gubitak težine. I, broj dva, kada je drobljenje počelo, oporavak šećera je opao. Kao rezultat efekta od ova dva, procena je počela da opada“, rekao je Prakaš Naiknavare, generalni direktor Nacionalne zadruge za šećer u Indiji.

Klimatski naučnici predviđaju veliku verovatnoću suša i ispodprosečnih monsuna ove godine zbog efekta El Ninjo koji se nazire u Tihom okeanu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()