UNA pita: Da li su superćelijske oluje postala naša svakodnevica?

Ni vreme nije kao što je nekada bilo

Autor: Andrea Radovanović
03.07.2024. 20:30
  • Podeli:

I dalje se saniraju posledice jakog olujnog nevremena koje je pre dva dana pogodilo Beograd i još nekoliko gradova u Srbiji. Javno-komunalno preduzeće "Zelenilo Beograd" imalo je, u prethodnih 36 sati, čak 461 intervenciju na teritoriji glavnog grada. 

Zašto u Srbiji sve češće pada toliko jaka kiša koja ostavlja ozbiljnu štetu?

Ni vreme nije kao što je nekada bilo. I Beograđani kažu - odavno smo izgubili četiri godišnja doba. Ljude više ne iznenađuju snažne oluje i grmljavine koje, usred leta, čupaju drveća, oštećuju automobile i prave poplave na ulicama.

Nije sve ni do "više sile". Nesumnjivo je da se klima menja, ističu stručnjaci, ali su se i ranije dešavale stravične scene u gradovima zbog olujnog nevremena. Razlika je, kažu, u tome što su oluje u Srbiji u poslednjih 10 godina postale učestalije i jače.

"Vidimo da su temperature zaista na globalnom nivou u konstantnom porastu. To možemo da pripišemo na neki način i klimatskim promenama, ali i za sada, pošto je to kratak period da bismo mi odredili da su to klimatske promene, da i čovek svakako utiče - povećanjem ugljendioksida i zagađenjem atmosfere", kaže poznavalac meteoroloških prilika Đorđe Đurić.

Iz tog razloga, poznavaoci procenjuju da u budućnosti možemo da očekujemo još gore vremenske prilike, ukoliko zemlje ne prestanu da emituju gasove zbog čega se stvara efektat staklene bašte.

"Svedoci smo toga da dosta oštećujemo životnu sredinu, bacamo smeće, sečemo šume, reke zatrpavamo smećem i kada dođe do ovako nekih ekstremnijih pojava, to onda dovodi do još žeščih poplava, bujica..Dakle, njih ne možemo izbeći, ali možemo da umanjimo njihov proces tako što bismo štitili životnu sredinu", dodaje Đurić.

Porast temperature najviše se primećuje u velikim gradovima u kojima se konstantno šire beton i asfalt. Zbog toga, kažu stručnjaci, Beograd čak ni tokom noći ne uspeva da se ohladi, pa se svaka oluja u njemu snažnije i jače oseća. Baš poput poslednje u kojoj je i najgore prošao. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()