Upalio se crveni meteoalarm: Orkanski vetrovi u pojedinim delovima zemlje, stiže i saharski pesak

Iako će temperature biti prijatne, vetar je već izrazito jak

17.05.2024. 14:35
  • Podeli:
vetar košava shutterstock-66474ee5318e9.webp Foto: Shutterstock

RHMZ uključio je crveni meteoalarm koji je ujedno i najveći stepen upozorenja i to za područje Banata. Osim Banata, olujni i jaki udari vetra očekuju se u celoj Vojvodini, Pomoravlju, jugu Banata i Podunavlju gde će danas duvati jaka i olujna košava i do 100 kilometara na čas.

Maksimalna temperatura od 15 stepeni na istoku, do čak 25-26 na zapadu i severozapadu.

Najveća opasnost u Banatu


Kako se navodi, košava danas može da bude opasna, naročito u Banatu gde će duvati brzinom većom od 100 kilometara na čas zbog čega je i uključen crveni meteoalarm.

Screenshot RHMZ

Jak i olujni, jugoistočni vetar, na jugu Banata sa udarima orkanske jačine krajem dana i u toku noći biće u slabljenju.

"Na ovom području može doći do čupanja drveća iz korena, mogući su problemi u građevinarstvu, ali i u saobraćaju gde može doći do zanošenja automobila, pre svega prilikom prelaska mostova", rekla je za Euronews Srbija meteorološkinja Milena Ćirković.

Podsetimo, kako je ranije najavio meteorolog Ivan Ristić, osim kiše, već danas bi se mogao očekivati i pesak iz Sahare.

Screenshot RHMZ

"Imaćemo i prljavu kišu na sve ove vremenske prilike. U subotu će biti lepo vreme, iznad naše zemlje neće biti oblaka, pa će i temperatura biti oko 28 stepeni. Međutim, to će biti samo zatišje pred buru jer nam se od nedelje ponovo vraća nestabilno vreme sa pljuskovima, grmljavinom, gradom. Ipak, vetar će biti znatno slabiji nego ove nedelje, skoro duplo slabiji", napominje Ristić.

U Beogradu udari vetra oko 60km/h

U Beogradu danas promenljivo oblačno i vetrovito sa sunčanim intervalima, posle podne u pojedinim delovima grada kratkotrajni pljusak sa grmljavinom.

Duvaće umeren i jak jugoistočni vetar koji će imati i udare olujne jačine i do 60km/h. Olujni udari će uveče i tokom noći biti u slabljenju.

Najniža temperatura oko 14 stepeni, a najviša dnevna oko 23 stepena.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()