Upozorenje stručnjaka: Povlačenje podzemnih voda može dostići ozbiljne razmere

Samoniklo navodnjavanje poljoprivrednih površina stvorilo je ozbiljan problem

Autor: Nikolina Fržović
26.04.2023. 08:26
  • Podeli:

Stručnjaci upozoravaju da su podzemne vode značajno smanjene i da će negativni uticaji ovih povlačenja dostići ozbiljne razmere.

Rupe nastale poslednjih godina nisu mnogo široke, ali dostižu dubinu od 90 do 95 metara. Pojava kratera i vrtača na poljima centralne Anadolije izazvala je poslednjih godina pažnju javnosti, a geološki faktori i nekontrolisano korišćenje podzemnih voda dovode do učestalosti ovakvih pojava, ali i situacije kada je dubina veća od prečnika tih kratera.

U zemljištu se formiraju duboke šupljine. Ranije se uglavnom radilo o širokim i plitkim udubljenjima u zemljištu.

Samoniklo navodnjavanje poljoprivrednih površina stvorilo je ozbiljan problem. Posledice suše u zemlji bile su praćene vrtačama, a sada se može govoriti o starim i novim vrtačama, uzimajući u obzir period njihovog nastanka, kao i njihove uzroke i karakteristike.

"Ponornice u prošlosti uglavnom nisu bile mnogo duboke, ali su imale veliki prečnik. Sada imamo izgled levkastih kratera. Novonastale vrtače u poslednjih pet godina nisu formirane kao stare. Nisu velike u prečniku na površini tla, ali prema dubini imaju cilindrični oblik, što znači da su podzemne vode sada veoma niske. Naše podzemne vode su otišle ispod 170 do 200 metara“, rekao je profesor Tehničkog fakulteta Univerziteta u Aksaraju Hatim Elhatip.

On kaže da se voda u arteškim bunarima ispumpava van kontrole tokom divljeg navodnjavanja poljoprivrednih površina i upozorava da takva situacija predstavlja ozbiljan problem.

Ovaj univerzitetski profesor navodi da su podzemne vode sada značajno smanjene i da će negativan uticaj njihovog povlačenja dostići ozbiljne razmere.

On upozorava da se sa ovakvim navodnjavanjem njiva mora hitno zaustaviti i da se uz konsultacije sa stručnjacima spreči potpuni nestanak podzemnih voda.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()