Veliki stres za koralne grebene: Ekstremne vrućine izazivaju izbeljivanje korala

Florida Kiz, dom živopisnog i raznolikog trakta koralnih grebena, najviše oseća ovu krizu

Autor: Nikolina Fržović
17.07.2023. 22:11
  • Podeli:
Koralni greben_Foto UNA-64b59f80a8bf3.webp Foto: UNa

Povećanja temperature u vodama Floride, usled klimatskih promena, izazvala su ekstremni stres za koralne grebene koji uzrokuju nihovo izbeljivanje, što zabrinjava naučnike.

"Sunshine State" oseća vrućinu dok visoke temperature postavljaju nove rekorde. Samo u protekloj sedmici, dok se jug Amerike bori sa toplotnim talasom, Nacionalno udruženje za okeane i atmosferu izvestilo je o temperaturi vode na Floridi kao sredinom 90-ih, koja je tada iznosila 35 stepeni.

Normalne temperature vode za ovo doba godine trebale bi biti od 30 do 32 stepeni.

"Već smo oko nedelju dana u neočekivanom talasu vrućine, verovatno zbog fenomena El Ninjo. I pored ekstremno visokih temperatura na kopnu, imamo i zaista visoke temperature mora. Tako da neke od naših dugoročnih lokacija za praćenje ovde u Majamiju počinju pokazivati znakove ranog izbeljivanja korala, i na kraju očekujemo da će oni potpuno izbeliti", kaže stručnjak Majkl Stadivan.

Florida Kiz, dom živopisnog i raznolikog trakta koralnih grebena, najviše oseća ovu krizu. Ekstremna vrućina izazvala je izbeljivanje korala, koji pod stresom izbacuju svoje šarene simbionte algi, ostavljajući ih bledim i ranjivim.

Koralni grebeni stvaraju domove za milione vrsta morskog sveta, podržavaju zdrave mreže okeana i štite obale, kažu stručnjaci. Koralni grebeni Floride takođe su turistička atrakcija koja pomaže lokalnoj ekonomiji.

Kao odgovor na krizu, NOAA i Mote Marine Laboratory and Aquarium udružuju resurse. Kažu da su smislili nove tehnike za razmnožavanje i transplantaciju zdravih korala. Oni, naime, uzgajaju fragmente korala u rasadnicima, obezbeđujući njihovu snagu i održivost pre nego što ih ponovo unesu u okean.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()