Veštačka inteligencija i biljke: Na pomolu pronalaženje lekova za retke bolesti

Naučnici pomoću veštačke inteligencije prave 'porodično stablo' svih biljaka

28.04.2024. 20:15
  • Podeli:

Ispitivanjem skoro 10.000 cvetnih biljka širom sveta, naučnici koriste moć veštačke inteligencije da predvide njihova potencijalna lekovita svojstva.

Pored medicinskih otkrića, podaci će pomoći u pronalaženju novih vrsta, ali i u poboljšanju klasifikacije biljaka i njihovom očuvanju.

Međunarodnu saradnju vodio je tim iz Kraljevske botaničke bašte u Londonu. Prvi put je uzet DNK od 9.500 cvetnih biljaka i čak 800 vrsta. 

"Napravili smo porodično stablo, ali za biljke. To je ogromna studija koja će nam u budućnosti omogućiti: bezbednost hrane, otkrivanje lekova, uticaj klimatskih promena na biljke, očuvanje prirode. Tako da je veoma važno razumevanje biljnog drveta života", rekao je rukovodilac istraživanja U Kraljevskoj botaničkoj bašti dr Melani Džejn Hous.

Korišćeno je 1,8 milijardi slova genetskog koda za razvoj sveobuhvatne mape evolucione istorije ovih biljaka i očekuje se da će značajno pomoći u otkrivanju medicinskih jedinjenja.

"Lek protiv raka, paklitaksel, prvo je izolovan iz pacifičke tise, što je dovelo do sečenja mnogih stabala jer je nastao iz kore. Naučnici su onda našli bolje rešenje, da iz srodnih vrsta izvuku slične hemikalije iz lišća i da ih onda pretvaraju u taj lek. Ovo je dobar primer koji pokazuje koliko je važno pronaći povezanost između biljaka", dodao je dr Džejn Hous.

Upoređivanjem genetskih sekvenci sa poznatim lekovitim svojstvima, veštačka inteligencija može predvideti koje neistražene biljne vrste mogu imati potencijal za nove medicinske tretmane. 

Studija takođe pruža nove uvide u dugogodišnju misteriju Čarlsa Darvina o brzoj diverzifikaciji cvetnih biljaka, koja je nastala pre više od 140 miliona godina. 

Svi podaci su dostupni javnosti i naučnoj zajednici. Naučnici naglašavaju da postoji potencijal za nastavak istraživanja, radi boljeg razumevanja celokupnog biljnog sveta. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()