Vrućina nam 'ne gine': 2022. je bila peta najtoplija godina ikada, a ove 2023. vraća nam se El Ninjo

Tokom El Ninja, vetrovi koji obično duvaju na zapad duž ekvatora usporavaju, a topla voda se potiskuje na istok, stvarajući toplije površinske temperature okeana

Autor: Srđan Ristić
22.04.2023. 22:11
  • Podeli:

Služba Kopernikus koja se bavi proučavanjem klimatskih promena, u svom najnovijem izveštaju, objavila je da je 2022. bila peta najtoplija godina na globalnom nivou.

Ono što dodatno zabrinjava je da bi 2023. mogla da bude još toplija zbog očekivanog povratka El Ninja, fenomena koji nastaje usled promena pravaca vetrova i temperature vode u tropskom delu Tihog okeana.

"Videli smo dugotrajne toplotne talase, kao i sušu u većem delu kontinenta. Imali smo ogromne emisije ugljenika iz šumskih požara. Ti požari su počeli ranije nego što je očekivano, a sezona je trajala duže od proseka. Videli smo i rekordno topljenje leda sa glečera u evropskim Alpima. Klimatske promene nisu problem budućnosti, to je sadašnji problem ili izazov kojem svi treba da se prilagodimo i sa kojim živimo", ističe Samanta Bardžes iz Copernicus Climate Change Service-a.

Klimatski modeli sugerišu da će, posle tri godine La Ninje u Tihom okeanu, koja generalno blago snižava globalne temperature, svet ove godine doživeti povratak u El Ninjo, topliji pandan.

Tokom El Ninja, vetrovi koji obično duvaju na zapad duž ekvatora usporavaju, a topla voda se potiskuje na istok, stvarajući toplije površinske temperature okeana.

"Trenutno je globalna temperatura za 1,2 stepena viša u odnosu na period pre industrijskog razvoja. Očekujemo da ćemo početkom 2030. dostići 1,5 stepen više. Dakle, za nekoliko godina, možda i ranije, u zavisnosti od toga šta se bude dešavalo sa emisijom gasova staklene bašte", zaključuje Bardžes.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()