Vrućine napravile haos poljoprivrednicima: Pitali smo ih - kakvu berbu i žetvu očekuju?

Pored velikih vrućina, padavine su poslednjih meseci bile veoma retka pojava

Autor: Srđan Ristić
24.08.2024. 18:35
  • Podeli:

Najtopliji jun, jul i najverovatnije avgust ikada u našoj zemlji uticali su loše na poljoprivredne useve. Pored velikih vrućina, padavine su poslednjih meseci bile veoma retka pojava. Među onima koji su pretrpeli najveću štetu, svakako su poljoprivrednici. 

Pitali smo ih kakvu berbu i žetvu očekuju ove godine.

Jedan od najplodnijih krajeva Srbije, severni deo Banata, ovog leta ne izgleda dobro. Suncokret i kukuruz iako posađeni na najkvalietnijoj zemlji crnici izgoreli su. I meštani i ljudi koji se bave ovim kulturama kažu da je situacija loša, da je sreća što je setva urađena ranije.

"Nismo imali nepogode, ali suša je odradila svoje. Da nije bila jako rana setva i nije bilo ranih hibrida, ne bi ništa radila. Vršili u mom selu samo 30%, nema da vrše 10%. Ja sam u tih koji imaju useve, imao sam jako rano setvu i jako ranu sortu", kazao nam je poljoprivrednik iz sela u Čoki Radovan Đuričin.

Kiše u okolini Čoke nije bilo 72 dana. Tokom najboljih godina zna da bude i do 10 tona kukuruza i suncokreta po hektaru, a određenih vrsta ove godine neće biti ni 500 kilograma.

"Jako loše. Bude i 10 tona po hektaru, ali ova godina je. Ima ljudi koji su dali u silažu, koji će stopirati koji nemaju ništa. Totalno nema ništa, sve je izgorelo", ističe Đuričin.

Navodi kako nije ni bilo potrebne mnogo kiše,da bi zrno bilo mnogo bolja samo da temperature nisu prelazile 40 stepeni. Ni situacija u vinogradima nije mnogo bolja. Očekuju oko 60% od prosečne berbe.

"Sitne bobice, manji rod. Videćemo, ne znam , za sad je slatko, ima 19% šećera, za nedelju dana berba pa šta nam Bog da", kaže vinar Goran Konradt.

Zbog visokih temperatura i manjka padavina, berba će ove godine početi znatno ranije.

"Berba obično bude početkom oktobra, a ove godine će da bude početkom septembra, sve je mesec dana poranilo", ističe Konradt.

To što će početi ranije ne mora nužno da znači da će vino biti lošije. Vinari su i enolozi su i dalje pozitivni. Uradiće sve što je do njih da se na kraju dobije proizvod odličnog kvaliteta.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()