Zbog porasta nivoa mora poljoprivrednici sa paradajza prelaze na pirinač

Porast udela soli u zemljištu doveo je do toga da egipatski poljoprivrednici sada uzgajaju pamuk, cveklu i pirinač, tamo gde su pre samo 10 godina gajili paradajz, krastavac, lubenice i ananas

Autor: Mersad Sijarić
17.11.2022. 21:37
  • Podeli:

Egipćanin Emad Ramadan je morao da odustane od dugogodišnjeg uzgoja paradajza. Tačnije, paradajz je odustao od rasta zbog sve većeg procenta soli u zemljištu.

Udeo soli raste iz više razloga: prekomernog izvlačenja podzemne vode, kao i prekomerno korišćenje pesticida. Međutim, sve to su pojačale i klimatske promene.

Naime, zbog porasta nivoa mora – svake godine sve je više slane morske vode sa Mediterana koja se plimom prenosi u unutrašnjost oko delte reke Nil.

Drugi jako bitan faktor su i sve više temperature, kako tokom leta tako i tokom zimskog dela godine. A što je toplije – veće je isparavanje. Za razliku od vode, koja brzo isparava, so ostaje na zemlji i vremenom počinje da ulazi u sam sastav zemlje. To za uzgoj paradajza – nije dobro.

Umesto toga, Emad je odlučio da posadi pirinač koji je otporniji na te promene. Loša strana pirinča je da je dosta jeftiniji, pa je tako i profit manji. A Emad je samo jedan od desetina hiljada ljudi koji su morali da urade isto, ili slično.

Gde se pre samo 10 godina uzgajao paradajz, krastavac, lubenica pa i ananas – sada se uglavnom uzgajaju pamuk, cvekla i pirinač. Poljoprivrednici se žale na to da zbog slane zemlje moraju da posade duplo više semena i koriste još više đubriva, za i dalje sve manje rezultate.

Uzgajanje drugih sorti samo je jedan od načina adaptacije koje će morati da prihvate svi poljoprivrednici Egipta, s obzirom na to da će u budućnosti problem postati samo veći.

I ne samo to, sličan problem zadesiće poljoprivrednke širom sveta. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()