Zimskih radosti svake godine sve manje: Kako su nam planine ostale bez snega?

Visoke temperature uticale da snega nema ni u Francuskoj ni na Balkanu

Autor: Srđan Ristić
28.02.2024. 18:06
  • Podeli:
Sreća, priroda, planinam, vežbanje, trening, zdrav život, Pixabay-654b8c2f6a5cb.webp Foto: Pixabay

Loša skijaška sezona širom Evrope. Nedavno smo govorili o tome kako snega nema dovoljno na Švajcarskim Alpima, u Italiji, a visoke temperature uticale su da ga nema ni u Francuskoj, ali ni na Balkanu.

I kako se toplom vremenu ne nazire kraj, cela skijaška sezona izgleda kao da će biti promašaj, jer meteorolozi predviđaju da će temperature iznad 10 stepeni da se zadrže ove i sledeće sedmice. U slovenačkom turističkom centru Kranjskoj Gori, veliki deo planina je bez snega, a veštački koji se pravi na stazama ne može da se zadrži zbog visoke temperature.

"Ove godine nas je sneg baš zaobišao. Ima ga sve manje iz godine u godinu, ali srećom ovde kod nas ima mnogo drugih aktivnosti i pored skijanja", kaže Katja Hartman, portparol Kranjske Gore.

Crnogorsko odmaralište Žabljak i cela planina Durmitor doživljavaju istu sudbinu, a turistička industrija je zabrinuta zbog trenda porasta temperature i manjka padavina.

"Nažalost, ove zime nismo imali nijedan skijaški dan do ovog trenutka u sezoni. 22. decembra je počela zimska, ali ne i skijaška sezona. Vidite da nema dovoljno snega da bismo ove zimske sezone bili domaćini skijaških aktivnosti na planini Durmitor", dodaje Marinko Purić, direktor TC Durmitor.

Na Francuskim Pirinejima su nedostatak snega i naravno skijanja nadoknadili drugim aktivnostima. 

"Nemamo mašine za veštački sneg. Tako da nam je opcija samo prirodni sneg, koga je poslednjih godina sve manje. Zbog toga smo morali na smislimo alternativu kako bismo imali aktivnosti tokom cele godine", priča Mari Florentin Hulin, menadžerka za komunikacije i marketing odmarališta.

Tu su vožnja bicikle iznad padina, spuštanje na dušeku, bob na šinama, vožnja automobila za decu i naravno planinarenje.
Topli uslovi i kraća sezona ugrožavaju zimske sportove i testiraju odlučnost i profesionalaca i amatera.

Francuska kancelarija za javnu reviziju upozorila je ovog meseca da će većina skijališta verovatno biti pogođena u narednih 30 godina zbog promene klime, a najteže će proći područja južno od Alpa. 

Nameće se pitanje da li ćemo za skijanje u budućnosti morati da idemo na sever Evrope, predele koji su jedino hladniji u odnosu na prosek na starom kontinentu.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()