Vrhovno tužilaštvo podnosi zahtev za zaštitu zakonitosti u slučaju Ćuruvija

Vrhovni sud da ukine ili preinači pravosnažnu presudu, već samo da eventualno konstatuje nezakonitosti ukoliko ih utvrdi

05.02.2024. 17:02
  • Podeli:
slavko ćuruvija foto fondacija slavko ćuruvija-6406272f590f6.webp Foto: Fondacija Slavko Ćuruvija

Povodom pravosnažne presude Apelacionog suda u Beogradu u slučaju Ćuruvija Vrhovno javno tužilaštvo zatražilo je danas od nadležnog suda da mu dostavi spise predmeta, radi podnošenja zahteva za zaštitu zakonitosti.

Ovaj zahtev se kao vanredni pravni lek može podneti protiv pravnosnažne odluke suda, zbog povrede zakona, saopštilo je Vrhovno javno tužilaštvo. 

Apelacioni sud je pravosnažno oslobodio četvoricu nekadašnjih radnika Državne bezbednosti optužbi za učešće u ubistvu novinara Slavka Ćuruvije.

Prema zakonskim propisima, ukoliko bude podnet vanredni pravni lek - zahtev za zaštitu zakonitosti, Vrhovni sud ne može da donese odluku na štetu okrivljenih, odnosno da ukine ili preinači pravosnažnu presudu.

Vrhovni sud može samo da eventualno konstatuje nezakonitosti ukoliko ih utvrdi.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()