Zabrana kratko trajala: Bivšim liderima terorističke OVK odobrene posete u pritvoru

Veće jejasno stavilo do znanja da će svaka zloupotreba privilegija u vezi sa takvim posetama naići na adekvatan odgovor

12.02.2024. 21:35
  • Podeli:
sud za zločine ovk hag profimedia-63c6b22a5b907.webp Foto: Profimedia

Raspravno veće Specijalizovanih veća odobrio je posete bivšim liderima terorističke OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju i Redžepu Seljimiju, koje su im sredinom novembra prošle godine bile zabranjene zbog sumnje da su posetiocima odavali zaštićene svedoke u pokušaju da ih spreče da svedoče.

Na sajtu Specijalizovanih veća navodi se da je veće 9. februara, pošto je primilo podneske sekretara i strana u postupku, utvrdilo da u ovoj fazi nema osnova da se naloži uvođenje posebnih mera za poverljive posete optuženima, slične onima koje su određene za ne-poverljive posete 1. decembra 2023. godine. 

Veće je, navodi se, jasno stavilo do znanja da će svaka zloupotreba privilegija u vezi sa takvim posetama naići na adekvatan odgovor.

Kako se navodi, ako bude potrebno, sekretar ima ovlašćenje da nametne posebna ograničenja za poverljive posete i izdao konkretne naloge i podsetnike optuženima (posebno Tačiju i Seljimiju), sekretaru i glavnim braniocima svih optuženih o njihovim obavezama u vezi sa poverljivim informacijama. 

Tači, Veselji, Jakup Krasnići i Seljimi optuženi su za progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje i ubistva, u periodu od marta 1998. do septembra 1999. godine na više mesta na KiM, kao i u Kukešu i Cahanu, na severu Albaniji.

Ta krivična dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i ratni zločini.

Teroristička OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()