Zastrašivali svedoke: U Sudu za zločine OVK u Hagu u toku pripremno ročište protiv Januzija i Bahtijarija

Januzi i Nahtijari uhapšeni su pre godinu dana i od tada su u pritvoru u Hagu

07.10.2024. 15:26
  • Podeli:
specijalizovana veća kosova u hagu, suđenje teroristima OVK - 14 dec 2023 - profimedia-0829392233-66ec6de785887.webp Foto: Profimedia

U Specijalizovanim većima Kosova u Hagu danas se održava pripremno ročište u sudskom procesu protiv nekadašnjih pripadnika OVK Sabija Januzija i Ismeta Bahtijarija, koji su optuženi za zločine protiv sprovođenja pravde, odnosno za zastrašivanje svedoka.

Januzi i Nahtijari uhapšeni su pre godinu dana i od tada su u pritvoru u Hagu. Optuženi su da su, zajedno sa bivšim vođom OVK Hadžijem Šaljom, pretnjama i nuđenjem poklona pokušali da jednog svedoka odvrate od davanja iskaza na suđenju bivšim vođama OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, kojima se u Hagu sudi zbog ratnih zločina na KiM.

Optužnica tereti Šalju, Januzija i Bahtijarija za krivična dela ometanje službenih lica u vršenju službene dužnosti i zastrašivanje svedoka u toku krivičnog postupka.

U optužnici je navedeno da su Januzi i Bahtijari, po nalogu Šalje, u dva navrata kontaktirali sa svedokom kako bi ga, ozbiljnim pretnjama i obećanjem poklona, naveli da povuče izjavu ili da se uzdrži od davanja iskaza u postupku pred Specijalizovanim većima.

OVK je tokom 1998. i 1999. godine izvršila brojne zločine, ubistva i otmice nad pripadnicima vojske i policije tadašnje Jugoslavije, Srbima i drugim nealbancima, kao i Albancima koji nisu prihvatili da budu njeni pomagači ili pripadnici.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()