Održana komemoracija Žarku Lauševiću: Tuga i aplauzi u Jugoslovenskom dramskom pozorištu

Svoja sećanja na glumca Petar Božović je zaključio stihovima njemu u čast i uzdahom: "Odlete nam Žare"

20.11.2023. 13:39
  • Podeli:
komemoracija žarku lauševiću, 20 nov 2023 - foto UNA 2-655b62594afb6.webp Foto: UNA

Komemoracija povodom smrti Žarka Lauševića (1960-2023) održana je danas u ispunjenom Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP), odakle je glumac ispraćen dugotrajnim, višeminutnim aplauzom prisutnih, poustajalih u dostojanstvenoj tišini.

Pored članova porodice, komemoraciji su prisustvovali brojni glumci, saradnici, prijatelji, poštovaoci i ličnosti iz javnog i kulturnog života, među kojima su bili i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, pisac Vuk Drašković i drugi.

U uvodnom obraćanju, direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović je podsetila da je Laušević prvi put zaigrao u pozorištu 1981. godine, da je potom ostvario brojne zapažene uloge, i talentom i umećem je obeležio istoriju JDP-a.

"Žarkov život je bio jedinstven baš kao i talenat", rekla je Vučković Manojlović.

Upitavši se čime bi opisali Lauševićev dar i šta ga je činilo "tako velikim", glumac Voja Brajović je rekao da je "imao - ono".

"Ko to može da opiše rečima? Teško. Zato su ga tako voleli", rekao je Brajović, koji je dodao da "zbog antičke tragedije mi sad govorimo o njemu umesto da on odavde decenijama isijava svoj dar igrajući u Šekspiru, Čehovu i SImoviću". 

Glumac Irfan Mensur je rekao da će mu nedostajati razgovori koje je vodio sa Lauševićem u Njujorku, tekstovi koje mu je slao nedopisanih knjiga, sa pitanjem šta misli, kao i preporuke šta da čita, žute čarape koje je dobio od njega na poklon i zajedničke šetnje.

"Dragi moji, ode Žarko. Ja ne pristajem na to, jer nije fer", rekao je Mensur. 

U video poruci, glumica Svetlana Bojković je podsetila da je od prve predstave bio jasno da je "rođen veliki glumac", i da se 1993. godine desio "koban i tragičan događaj koji mu je bespoštedno promenio ceo život".

"Sledila su suđenja, zatvor i kazna. Ali je još veća kazna bila njegovo samoispitivanje i večito postavljano pitanje 'zašto, kako, da li je moralo da se desi?'", navela je Bojković.

Foto: UNA

Prema njenim rečima, tu dramu i tragediju Laušević je ispisao u četiri iskrene knjige, koje su dnevnik jedne robije, ali i "put i težnja ka sopstvenom iskupljenju". 

"Posle mukotrpnog lutanja vratio se ponovo da zablista u punom sjaju svojim glumačkom i životnom zrelošču. Svi smo mu se divili, voleli ga i cenili, a onda je došla opaka bolest koja ga je odnela", rekla je Bojković.

Glumac Milutin Karadžić se prisetio mladalačkih dana u Podgorici i početka igranja u amaterskom glumištu, poručivši: "Dobri moj kume, putuj sa anđelima". 

Glumac Dragan Bjelogrlić je poručio da "kada ode najveći, svet zastane", i prisetio se da se sa Lauševićem poslednji put sastao pre manje od mesec na terasi bolnićke sobe u bolnici Bežanijska kosa, gde su pričali dugo i polako, a taj dan će pamtiti kao jedan od najlepših u životu.

Istakavši da je Laušević "imao jedinstvenu umetničku snagu koja ga je nosila kroz život", Bjelogrlić je primetio da  kao da je "neko viši u njemu izabrao junaka antičke drame, koja če odslikati vreme u kome živimo", i dodao da je dostojanstveno i "suvereno nosio ulogu tragičnog junaka zlog vremena".

Rediteljka i dramaturg Vida Ognjenović je rekla da je Laušević nedavnim pojavljivanjem i poklonom sa ostalima iz glumačke ekipe filma "Heroji Halijarda", na premijeri u beogradskoj MTS dvorani, "naslutio blizinu svog odlaska".

Foto: UNA

"Uz povike i skandiranje iz sale opraštao se poslednjim snagama od svetala pozornice. Stajao je nasmešen, osvetljen blagošću i lepotom, dok su ga zapljuskivale salve aplauza", navela je Ognjenović.

Prema njenim rečima, Laušević je "došao među nas iz svoga mitonosnog sveta i postao mitska pozorišna pojava".

Glumac Svetozar Cvetković se prisetio nekoliko epizoda iz druženja i rada sa Lauševićem, među kojima je bilo snimanje filma "Nož" u Hercegovini, gde je glumac primetio spomenik u ratu poginulim mladićima. 

Laušević je primetio da je spomenik podigao otac jednog od poginulih, sa istim imenom kao otac jednog od dvojice mladića koje je ubio posle tuče u Podgorici 1993. godine.

Osvrćući se na životnu sudbinu svog kolege, Cvetković se na kraju zapitao: "Da li je zavisilo samo od Žarka?"

Marić je rekao da je za njega Laušević pre svega bio veliki glumac, o čemu svedoče sve uloge, poštovanje i divljenje ljudi iz struke i publike.

"Bio si neko ko je umeo da dostojanstveno i hrabro nosi život na leđima, koliko god bio težak", poručio je Marić.

Foto: UNA

Glumac Petar Božović se prisetio kako je bio zamolio mladog Lauševića da mu donese čašu vode, ali je ovaj uzbuđen zbog prijema na akademiji to zaboravio, i setio se godinama kasnije sa pitanjem: "Pa, da ti donesem onu vodu?", izazvavši smeh prisutnih u JDP-u.

Svoja sećanja na Lauševića, Božović je okončao stihovima njemu u čast i uzdahom: "Odlete nam Žare".

Ispraćaj i kremacija posmrtnih ostataka Žarka Lauševića je u 14.00 na Novom groblju u Beogradu. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()