Pokrenuta istraga protiv Rodžera Votersa zbog navodno nacističkog kostima

U Nemačkoj je zabranjeno isticanje nacističkih simbola, zastava i uniformi, međutim njihovo isticanje je dozvoljeno iz umetničkih i edukativnih razloga

26.05.2023. 21:44
  • Podeli:
Rodžer Voters_Roger Waters_Foto Reuters-64710b189d0e9.webp Foto: Reuters

Nemačka policija otvorila je istragu protiv bivšeg basiste legendarnog benda Pink flojd Rodžera Voters, zbog toga što je tokom nedavnog nastupa u Berlinu navodno nosio kostim koji liči na nacističku uniformu.

Na koncertu, održanom 17. maja u Mercedes-Benz Areni, Voters je nosio dugu kožnu jaknu i crvenu traku oko ruke na kojoj su bila dva crna ukrštena čekića na belom krugu, prenosi BBC. Osim toga, on je u publiku uperio i lažni mitraljez.

U Nemačkoj je zabranjeno isticanje nacističkih simbola, zastava i uniformi, međutim njihovo isticanje je dozvoljeno iz umetničkih i edukativnih razloga.

"Istragu vodimo zbog sumnje na podsticanje javne mržnje jer bi se odeća koja se nosi na sceni mogla koristiti za veličanje ili opravdavanje nacističke vladavine, čime bi se narušio javni mir", rekao je portparol policije Martin Halveg.

On je dodao da je Votersov kostim podsećao na uniformu SS oficira, kao i da će, nakon što se optužbe razmotre, predmet biti prosleđen javnom tužiocu.

Sa druge strane, pojedini korisnici društvenih mreža istakli su da je muzičar istu odeću nosio i na prethodnim nastupima, a simboli su slični onima koji se pojavljuju na kostimima u filmu "The Wall" iz 1982. godine, zasnovanom na istoimenom albumu Pink flojda.

  • Podeli: