Ljiljana Blagojević otkrila kako savetuju unuke da budu srećne: "Morate biti vlasnik svog života"

Glumica je u ekskluzivnom intervjuu za "Una, due, tre" otkrila kako se oseća u penziji

03.04.2024. 20:37
  • Podeli:

U 69. godini glumica Ljiljana Blagojević očekivala bi da će uveliko uživati u zasluženoj penziji, ali posla ovih dana za nju ima više nego ikad. Posebno uživa u igranju novog komada "Sećaš li se" u Teatru Vuk i ističe da je upravo to uživanje na sceni još uvek čini zauzetom.

"Ja kada sam otišla u penziju i kada mi je kolektiv priredio ispraćaj na sceni, rekla sam da po prirodi stvari se mi sklanjamo i da neki drugi dolaze na naša mesta iako to nije lako, ali ja sada imam puno posla, volim da radim, da probam, da sam u kontaktu sa mladima. Oni mi nude šifru vremena u kojem sam sada, da ne ostanem u nekom prepotopskom vremenu, trudim se da ostanem u prezentu, u ovom sada vremenu."

Dokazala je koliko voli svoj posao, ali vremenom je postala svesna da on ne može doneti potpuno ispunjenje.

"Neke stvari shvatite kad dođete u ove godine, kad ste mladi mislite da je to najvažnije na svetu, ali u ovim godinama shvatite da posle tri dana retko ko da vas se seti. Kad to čovek uspe da shvati on će biti srećan jer će imati svoju oazu zvanu porodica ili neko drugo utočište, jer nisi srećan ni ako ne radiš ovaj posao, ali nisi srećan ni ako samo to radiš, dođe vreme kada vaše vreme zauzimaju drugi i to je normalno."

Foto: UNA

Bila je, doduše, svesna ovoga i kao mlada pa je na vreme radila na svojoj porodičnoj oazi. Danas se mladi teže odlučuju na taj korak.

"Ja o tome ne mogu da pričam, zato što Bogu hvala imam svoju porodicu, ostvarila sam se da imam i neke svoje genetske produžetke u svojim unukama, Sonja takođe, pametna žena, na vreme je rodila dva sina, nije egoistična, nije željna popularnosti."

"Pitanje je šta ko poželi, svako ima pravo da odabere svoj život, ali posle toga nema pravo da kuka, to je njegov izbor, ako vam je izbor da imate samo posao i ništa drugo, alal vera, samo tako nastavite."

"Imate takvih ljudi, samo to im je važno, nemaju potrebe ni za čim drugim, prosto čovek ima pravo da izabere i odluči kakav će mu život biti."

Ipak, ističe da mladima ne upućuje nikakve kritke.

"Ništa im u ovom vremenu ne zameram, verujte, mislim da je ovo vreme protiv čoveka, mislim da im nije nimalo lako vreme pripalo, pogotovo ljudima koji se bave ovim poslom, ovo je vreme koje emociju smatra za slabost, a mi se bavimo emocijama,. Umetnost vas tera da ne ostanete ravnodušni... Zato im nije lako, ja samo želim da ih osvestim u vreme ove veštačke inteligencije da na primer morate znati broj telefona vaše mame kao da nema tehnologije, morate biti vlasnik svog života."

Trudi se da na ove teme razgovara sa mlađim pokolenjima u svojoj porodici - sa ćerkom Kalinom, unukama Mionom i Anikom.

"Džaba pričate ako niste dobar primer, mnogo je bolje da ste dobar primer pa ne morate ni da pričate, ali ja sam govorila mojim studentima da ovaj posao nije sprint, da je važno da imaju svoje utočište, ako si se ostvario kao deo porodice, ako si se ostvario i na poslu, ti si onda srećan čovek."

Foto: UNA

Nije zažalila što se opredelila za glumu i kaže da bi i unuke podržala u bilo kakvom njihovom izboru.

"Kada bih ponovo birala ja bih izabrala ovu profesiju, ova predstava je osmišljena da je odbranimo."

"Kada bi one odlučile da budu frizerke, pekarke, doktorke, ja bih ih u svemu podržala, jer čovek mora imati pravo na izbor, profesije ili onog s kim će živeti, jer jedino tako može biti srećan."

Sa sobom nosi mnogo životnog iskustva, ali kada biste Ljiljanu danas pitali "Sećaš li se" ona bi se osvrnula samo na onu vedriju stranu života.

"U prirodi je čoveka da pamti lepe stvari, a da ove druge zaboravlja, jer život bi mu inače bio veoma težak, a i ovako je dovoljno komplikovan. Ja sve priče koje pričam, mada su bile i opasne po život poput jedne situacije koja mi se dogodila. Publika se na njih smeje, a to govori o glumačkoj potrebi da je to najvažnije nešto na svetu, a to je zapravo posao kao svaki drugi", zaključila je Ljiljana Blagojević u "Una, due, tre".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()