Plastika ili drvo? Evo šta treba da znate o kuhinjskim daskama za sečenje
Foto: ShutterstockKad dođe vreme da se seckaju povrće ili meso, koju dasku u kuhinji radije koristite - drvenu ili plastičnu?
Iako mnogi kuvari imaju svoje favorite, stručnjaci za bezbednost hrane kažu da nijedna nije automatski bolja ili čistija. Ključ je u načinu održavanja.
"I drvene i plastične daske su bezbedne i dugotrajne ako se pravilno održavaju", kaže Melisa Vakaro iz Nacionalne asocijacije za zdravstvenu zaštitu. Dakle, nije stvar u materijalu, već u tome koliko pažljivo čistite dasku — naročito kada prelazite sa sirovih na gotove namirnice.
Prema pravilima američke Uprave za hranu i lekove (FDA), svaka daska mora da se opere, ispere, dezinfikuje i osuši posle svake upotrebe. Plastične daske možete prati u mašini za sudove, dok se drvene nikako ne smeju potapati — mogu da se iskrive i upiju vlagu.
Za dezinfekciju se preporučuje razblaženi izbeljivač za plastiku, a sirće za drvo (mada sirće ne ubija sve bakterije, već samo delimično dezinfikuje).
Ako je daska izgrebana i puna useka koje ne možete temeljno očistiti, vreme je da je zamenite.
"U tim udubljenjima mogu da se zadrže opasne bakterije", upozorava Vakaro. Kod plastike postoji još jedan rizik — sitne čestice plastike mogu se vremenom odvojiti i završiti u hrani.
"Zato restorani često koriste plastične daske — lakše ih je očistiti i zameniti", dodaje prehrambeni naučnik Brajan Kuok Li.
Zaključak? Birajte ono što se vama više sviđa, ali redovno čistite, proveravajte i — kad dođe vreme — bez griže savesti zamenite staru dasku novom.

Kad birate dasku za sečenje, verovatno se dvoumite između drvene i plastične. Iako obe imaju svoje prednosti i mane, najvažnije je da ih pravilno održavate — jer higijena ne zavisi od materijala, već od načina upotrebe.
Prednosti drvenih dasaka:
Mane drvenih dasaka:
Prednosti plastičnih dasaka:

Mane plastičnih dasaka:
Bez obzira na to koju dasku koristite, najvažnije je da je redovno perete, dezinfikujete i ostavite da se potpuno osuši. Tako ćete sačuvati i zdravlje i kvalitet pripreme hrane. Pročitajte i koji simptomi ukazuju na rak štitne žlezde.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







