Ova dva sastojka formiraju pastu koja otapa prljavštinu
Foto: ShutterstockSvi imamo u kuhinji bar jednu šerpu ili tiganj koji su nekada sijali, a danas su puni ogorelih tragova i tvrdokornih naslaga masnoće. Umesto da trošite novac na skupe hemikalije i abrazivne sunđere koji mogu oštetiti posuđe, rešenje možete pronaći u sopstvenoj kuhinji - potrebno vam je samo pola limuna i krupna so.
Ova jednostavna tehnika već decenijama se prenosi među kuvarima, jer daje iznenađujuće rezultate. Limunov sok bogat je limunskom kiselinom, koja prirodno rastvara rđu i masnoću, dok so deluje kao blagi abraziv koji uklanja zagorele slojeve i vraća posuđu sjaj. Kada se spoje, ova dva sastojka formiraju pastu koja otapa prljavštinu i oslobađa površinu od tvrdokornih mrlja.
Iako je trik sa limunom i solju odličan za šerpe od čelika ili gvožđa, nije preporučljiv za posuđe s nelepljivim premazima ili tankim aluminijumskim slojem, jer abrazivna so može oštetiti površinu. Takođe, izbegavajte korišćenje kupovnog limunovog soka - samo svež limun daje puni efekat.
Za posebno tvrdokorne naslage možete prethodno potopiti šerpu u mešavinu sode bikarbone i malo sirćeta na pola sata, a zatim ponoviti proces sa limunom i solju. Rezultat je posuđe koje izgleda gotovo kao novo i to bez upotrebe hemije.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







