Postoji velika razlika između trulog i bolesnog voća
Foto: PixabayJesen je vreme kada ispod voćaka leže opali plodovi - jabuke, šljive ili kruške, koji ne samo da kvare estetiku vrta, već mogu da predstavljaju i opasnost po zdravlje biljaka.
Iako mnogi smatraju da su truli plodovi otpaci, ispostavlja se da trulo voće može uspešno da se iskoristi. Važno je, međutim, znati koje plodove možete ponovo da upotrebite, a koje je bolje da uklonite.
Nije svaki plod koji padne sa drveta truo. Često je reč o prirodnom procesu raspadanja - plodovi omekšaju, postaju vodenasti, tamne i oslobađaju kiseo miris. Posebno oni bogati šećerom, poput jabuka i šljiva, mogu da se fermentišu, što je potpuno normalno. Mikroorganizmi koji ubrzavaju ovaj proces nisu opasni za biljke.
Situacija se, međutim, komplikuje kada plodove napadnu gljivične bolesti. Karakteristične su smeđe mrlje, beli ili braon sloj na površini, kao i vidljiva micelija. To je znak upozorenja. Najopasnija bolest, smeđa trulež, može da ima katastrofalne posledice po buduće prinose. Počinje na cvetovima, a zatim se širi na plodove, koji potamne, osuše se i pretvore u suve, zarazne ostatke koji mogu da inficiraju druge biljke.

Plodovi pogođeni gljivicom ne bi trebalo da završe u kompotu. Najbolje je da ih bacite. Ako plodovi nemaju znake gljivičnih bolesti, već samo simptome truljenja, postoji nekoliko načina da ih ponovo iskoristite:
Zakopavanje trulog voća ispod drveća i žbunja obogaćuje zemljište hranljivim materijama. Važno je, ipak, da ne preterujete sa količinom. Však može da poremeti biološku ravnotežu tla.
Trulo voće je odličan materijal za kompost. Zbog sadržaja šećera i organskih jedinjenja, ubrzava razgradnju materije i obogaćuje tlo vrednim nutrijentima.
Trulo voće bez tragova plesni može da se iskoristi u kuhinji. Nakon temeljne termičke obrade na 70-100°C, koja eliminiše većinu bakterija, kvasaca i virusa, od njega mogu da se prave džemovi, kaše ili kompoti, prenosi Mondo.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







