Ako ste ljubitelji palente, belmuž ćete obožavati: Donosimo vam recept sa Stare planine

Kao prilog uz ovo jelo, savršeno ide bilo koji mlečni proizvod

27.02.2024. 15:50
  • Podeli:
shutterstock_1536238775 kačamak, kukuruz, cicvara, sir, jelo, srpsko jelo, hrana-65d9f246d3ec6.webp Foto: Shutterstock

Ovaj tradicionalni specijalitet iz jugoistočne Srbije, konkretno iz planinskih krajeva, našao se na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Veruje se da je nazvan po belom siru i po tome što su u prošlosti češće spremali muškarci, odnosno muževi, jer je trebalo nešto više snage za neprestano mešanje u kazanu.

Foto: Pixabay

Obično se naziva pastirskom hranom, a tipično je za oblasti oko Niša, Zaječara, Knjaževca, Svrljiga, Sokobanje i Stare planine. 

Toliko je popularno da se u Svrljigu od 2006. održava Belmužijada, trodnevna manifestacija koja se organizuje svakog prvog vikenda u avgustu.

Kako se pravi belmuž?

Sastojci:

  • 400 g kukuruznog brašna
  • 1 kg mladog belog sira
Foto: Shutterstock

Priprema:

Sir mešajte na tihoj vatri u šerpi s dubljim dnom, sve dok se ne otopi.

Potom dodajte kukuruzno brašno i mešajte bez prestanka sve dok masnoća ne izbije na površinu.

Mešajte dok smesa ne postane mekša od kačamaka, ali slična njemu, pa potom sklonite s vatre.

Najlepše je uz hladno kiselo mleko i jogurt, kao i uz pavlaku i sir.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()