Kao prilog uz ovo jelo, savršeno ide bilo koji mlečni proizvod
Foto: ShutterstockOvaj tradicionalni specijalitet iz jugoistočne Srbije, konkretno iz planinskih krajeva, našao se na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.
Veruje se da je nazvan po belom siru i po tome što su u prošlosti češće spremali muškarci, odnosno muževi, jer je trebalo nešto više snage za neprestano mešanje u kazanu.
-63d90b14bdf4f.webp)
Obično se naziva pastirskom hranom, a tipično je za oblasti oko Niša, Zaječara, Knjaževca, Svrljiga, Sokobanje i Stare planine.
Toliko je popularno da se u Svrljigu od 2006. održava Belmužijada, trodnevna manifestacija koja se organizuje svakog prvog vikenda u avgustu.

Sir mešajte na tihoj vatri u šerpi s dubljim dnom, sve dok se ne otopi.
Potom dodajte kukuruzno brašno i mešajte bez prestanka sve dok masnoća ne izbije na površinu.
Mešajte dok smesa ne postane mekša od kačamaka, ali slična njemu, pa potom sklonite s vatre.
Najlepše je uz hladno kiselo mleko i jogurt, kao i uz pavlaku i sir.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.







