Evo kako da prepoznate da li je pravi
"Švajcarski sir se uvek opisuje kao sir s rupama. Ima čvrsto telo i orašast, ali sladak ukus. Takođe, ima vrlo malo soli u poređenju s drugim sirevima", kaže dr Mark Džonson, istaknuti naučnik u Centru za istraživanje mlečnih proizvoda na Univerzitetu Viskonsin.
Prvi put je napravljen u 14. veku u Švajcarskoj, tačnije u Alpima.
"Bio je to tvrdi sir koji je imao dugi rok trajanja i lako se mogao transportovati niz planine gde se proizvodio. Danas se, međutim, izraz švajcarski sir ne odnosi na to odakle sir dolazi, već na vrstu sira, na to kako se sir proizvodi", objašnjava on.
Proizvođači švajcarskog sira dodaju posebnu bakteriju zvanu Propionibacterium shermanii. Ova bakterija fermentiše mlečnu kiselinu i proizvodi ugljen-dioksid. Ugljen-dioksid se skuplja na određenim mestima u siru i stvara velike mehuriće. Nijedan drugi sir ne koristi ovu kulturu, osim švajcarskog i drugih verzija tog sira, kao što su baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg i Emmentaler.
Švajcarski sir bez rupa naziva se "slepi švajcarac", ali to se smatra nedostatkom. Ako vidite sir označen kao švajcarski, a da nema rupe, to nije pravi švajcarski sir i neće imati ukus ili teksturu koju tražite.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.