Po receptu naših baka
Prava je poslastica kada je trpeza posna. Bogata pita od suvog voća i oraha naziva se Badnjevka, koja se tradicionalno sprema za Badnje veče, na način na koji su pripremale naše bake.
Pored svega što je neophodno da se nađe na prazničnoj trpezi za Badnji dan, obavezna je i pita koju su naše bake i deke nazivali Badnjevka. Ona je zapravo verzija baklave, a odlična je poslastica za dan posta.
Potrebni sastojci:
Sastojci za sirup:
Priprema:
Rastopite puter u šerpi, dodajte mlevene orahe i voće, a zatim dodajte šećer. Mešajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine. Dodajte šolju vode i kuvajte smesu dok ne postane gusta. Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi. Uzmite koru za pitu, stavite deo fila od oraha i pečuraka duž kraja kore i uvijte u rolat.Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve kore i fil.
Poređajte rolate u pleh obložen papirom za pečenje. Rernu zagrejte na 180 stepeni. Pecite pitu dok ne dobije lepu zlatno-smeđu boju, obično oko 25-30 minuta.
Dok se pita peče, pripremite sirup. U šerpi prokuvajte vodu, šećer, limunov sok i koricu limuna, dok se šećer potpuno ne istopi. Sklonite s vatre i ostavite da se ohladi. Kad se pita ispeče, prelijte je ohlađenim sirupom. Ostavite pitu da upije sirup pre nego što je sečete i poslužite.
Ovaj recept za Badnjevku je samo jedan od mnogih varijacija koje se mogu pronaći. Prilagodite sastojke prema vašem ukusu i željama.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.