Oduševićete se ovim receptom
Štrudla je poslastica koju su vam bake sigurno spremale i koju u slast uvek pojedete. Red je da i vi sada naučite kako se pravi, a mi vam zbog toga danas iz bakine kuhinje donosimo recept za starinsku sremačku štrudlu.
Zašto je sremačka štrudla posebna? Sremačka štrudla se odlikuje tankim testom i bogatim filom od oraha, što joj daje poseban ukus i teksturu.
Tradicionalno se priprema u Sremu, ali je popularna širom Srbije.
Osim oraha, za fil možeš koristiti i mak, kombinaciju oraha i maka, ili čak dodati suvo voće.
Odvojiti malo mleka. pa u njega izmrviti kvasac i dodati šećer. Kad nadođe kvasac dodati ostatak mleka, jaje i izmutiti malo žicom.
Ubacuiti ulje, koricu limuna i brašno i dobro izlupati varjačom sve. Pokriti da odmori pola sata. Preraditi testo u lopticu i pokriti 10 minuta, pa razviti tanko u pravougaonik.
U mlevene orahe ubaciti 100 ml mleka i kockicu margarina i zasladiti po želji. Neka malo provri da se zgusne i malo prohladi, pa premazati preko testa i uviti u rolat.
Pokritri, pa kad poraste premazati žumancetom i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 40 minuta. Pokriti da se ohladi pa seći, da bi vam parčići izgledali lepo.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.