Bakina tajna konzerviranog voća: Ovako i lubenicu možete sačuvati za hladnu zimu

Ostaće slasna i sočna mesecima

14.10.2025. 09:10
  • Podeli:
zimnica  lubenica u tegli bakina kuhinja-68edf3c9ee701.webp Foto: Bakina kuhinja

Šta raditi kada vam ostane lubenica, a želite da je sačuvate za zimu? Danas vam otkrivamo bakinu tajnu kako da napravite prelepi, mirisni kompot od lubenice i sezonskog voća, bez dugog kuvanja. Koristimo metodu pasterizacije u rerni i samo malo šećera, uz dodatak koji daje magičan miris. U videu ćete videti kako se kombinuje lubenica, jabuke, grožđe i limun, i zašto je baš limun ključan za dugu trajnost. Brzo, lako i sigurno – kompot koji će vas oduševiti kad ga otvorite.

Potrebno je:

  • 1 manja lubenica
  • 1 jabuka
  • 1 grozd grožđa
  • 2 kašike sećera
  • 1 limun
  • destilovana voda

Priprema:

Lubenicu iseći na kockice, izvaditi seme i poređati u oprane tegle. Ubaciti i drugo voće jabuke, grožđe, kruške ili šta već želite.

Ubacite kolutove limuna, po kašiku šećera  i naliti prokuvanom, prohlađenom vodom. Zatvoriti i staviti u hladnu rernu na 100 stepeni, 90 minuta.

Ostaviti da se prohlade, ali pre toga dobro još zavrnuti tegle. Ohlađene staviti na hladno.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()