Baklava sa suvim šljivama: Klasik na drugačiji način - ukus koji se ne zaboravlja

Sočna i dručija

27.05.2024. 22:03
  • Podeli:
Baklava shutterstock_1050507344-64f072c043d1f.webp Foto: Shutterstock

Donosimo vam recept za baklavu sa suvim šljivama.

Potrebno je:

  • 500 g kore za pitu 
  • oko 300 g suvih šljiva
  • oko 150 g oraha
  • oko 100 g ratluka
  • 3 kašike meda
  • 1 dl ulja
  • 500 g šećera
  • 1 ceo limun
  • 7 dl vode
Foto: Pixabay

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. U vreloj vodi potopite suve šljive i ostavite tako, dok ne omekšaju. Izvadite im koštice pa ih iseckajte. Iseckajte orahe i ratluk pa sve izmešajte sa medom. Uljem podmažite pleh, pa stavite 4 kore i svaku poprskajte uljem. 

Deo pripremljene smese stavite na četvrtu koru pa nastavite tako dok ne utrošite sav materijal. Poslednje četiri kore samo poprskajte uljem. Isecite baklavu na rombove. Pecite baklavu sa suvim šljivama oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()