Rok trajanja je pokazatelj da li se hrana i različiti proizvodi mogu koristiti bez zdravstvenih problema, međutim to nije podatak kojeg morate strogo da se pridržavate
Reč je o svejevrsnom vodiču koji nam pomaže da znamo kada je bezbedno nešto konzumirati. Međutim, različite namirnice takođe imaju različite rokove trajanja. Oni variraju kako zbog karakteristika proizvoda, tako i zbog načina i mesta njegovog skladištenja.
Međutim, postoje neki proizvodi koji su i dalje upotrebljivi čak i ako je prošao datum naznačen na pakovanju. Naravno, uvek treba imati na umu moguće posledice ako preterate s komnuzmacijom hrane kojoj je rok istekao.
Obično ima malo ustajali ukus nakon isteka roka trajanja, ali je bezbedan za upotrebu. Ako želite da mu produžite životni vek, stavite ga u frižider ili zamrzivač. Naravno, vidite li crne ili zelenkaste mrlje na njemu, nemojte ga jesti.
Većina konzerviranih namirnica može se čuvati veoma dugo. USDA objašnjava da konzerve mogu trajati godinama ako se čuvaju u ispravnim uslovima i bez oštećenja, udubljenja, ili pojave rđe.
Dobra vest za ljubitelje čokolade je da se može jesti i do dve godine nakon isteka roka trajanja, ali samo ako nije otvorena. Nakon što joj odvijete omot, možete da je guštate do godinu dana i nećete osetiti posledice po svoje zdravlje.
Jaja mogu da ostanu u frižideru, verovali ili ne tri do pet nedelja. U međuvremenu, rok trajanja napisan na njihovoj kartonskoj kutiji će sigurno proći, ali su bezbedna za upotrebu u raznim receptima. Naravno, treba obratiti pažnju i na njihov izgled. Svažinu proverite klasičnim trikom s vodom i čašom.
Prema USDA, bakterije koje izazivaju trovanje hranom ne mogu da se razviju u zamrzivaču, tako da je smrznuta hrana bezbedna za jelo. Ali tokom vremena može izgubiti svoj kvalitet i postati dehidrirana ili imati lošiji ukus od sveže zamrznutog. Na primer, ako ste neko vreme imali zamrznuti komad govedine u zamrzivaču, on jeste bezbedan za jelo, ali je bolje da ga koristite u gulašu, takosima ili čorbi sa začinima koji će nadoknaditi nedostatak ukusa. .
Pravi med ne može imati rok trajanja, jer ne može da se ukvari ali ga je najbolje konzumirati u roku od dve godine dok je najboljeg kvaliteta. Međutim, postoji caka uz koju ćete naučiti da razlikujete pravi od lažnog meda.
Mogu da izdrže do godinu dana u ostavi ako su neotvorene i šest meseci u frižideru nakon njihovog otvaranja.
Jedna od najpopularnijih namirnica u kuhinji može trajati i do šest meseci kada joj skinete poklopac.
Žitarice, krekeri, musli, testenine, čips ili pirinač su bezbedni za jelo nakon isteka roka trajanja. Ali oni će ostariti i neće imati isti ukus kao kada su „tek” otvoreni.
Šećer tehnički nikada ne izgubi svoja stvojstva. Ali za najbolji kvalitet i ukus, trebalo bi da se upotrebi u roku od dve godine od pakovanja.
Može biti dobar do dve nedelje nakon isteka roka. Ali datum na pakovanju je obično „najbolje do“, pa dobro onjušite ako je neko vreme bilo otvoren da se ne biste posle pokajali.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.