Bolji od ajvara: Napravite pinđur sa plavim patlidžanom

Veoma je ukusan i vredi ga uvrstiti na listu onoga što pravite u okviru zimnice.

18.09.2024. 15:45
  • Podeli:
zimnica plavi paradajz shutterstock_2068462238-66ead96589079.webp Foto: Shutterstock

Neodoljiva zimnica, pinđur sa plavim patlidžanom, je jedna varijanta ajvara, posebnog i neodoljivog ukusa.

Za razliku od ajvara, koji je malo uprženiji, pinđur sa plavim patlidžanom se lakše pravi. Veoma je ukusan i vredi ga uvrstiti na listu onoga što pravite u okviru zimnice. 

Sastojci:

  • 7 kg paprike
  • 2.6 kg plavog patlidžana
  • 3 kg paradajiza
  • 60 g soli
  • 110 g šećera
  • 200 ml ulja
  • 3 kašike sušenog peršunovog lista ili veza svežeg peršunovog lista
  • 1 glavica belog luka
  • 1 konzervans (nije neophodan)

Priprema:

Na mašini za meso ili u blenderu samleti paradajz, papriku, patlidžan (koji ste prehodno očistili) i beli luk.

Sve staviti u jednu veliku šerpu na srednju vatru.

Kuvati 2 sata, a posle 2 sata stvaiti so i šećer.

Kada provri, povremeno promešajte. Ako se zgušnjava, promešajte češće.

Posle stavljanja soli i šećera stavite konzervans i peršunov list.

Zatim kuvajte još 1 sat.

Zagrejte tegle u rerni na 100 stepeni 15 minuta, pa sipajte u njih vruć pinđur.

Ako ne stavljate konzervans, vratite napunjene tegle u rernu na sat vremena. Zatim iskljulite rernu i ostavite tegle još pola sata da odstoje.

Kada ih izvadite i zatvorite, uvijte ih u krpu ili peškir i ostavite da se ohlade.

Pinđur čuvajte na suvom i tamnom mestu.

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()