Brza letnja poslastica: Kolač od limuna koji će vas osvežiti - uspeva svima

Pospite prah šećerom i poslužite sa malinama i šlagom, po želji

20.06.2025. 19:12
  • Podeli:
shutterstock limun torta kolač-676571a28ea67.webp Foto: Shutterstock

Jednostavan kolač od limuna dobija ozbiljan citrusni ukus od dva cela limuna — zajedno sa korom — plus dodatni špric svežeg limunovog soka. Ostali sastojci su jednostavni iz ostave i frižidera, uključujući brašno, šećer, puter i jaja.

Za ovaj recept biće vam potrebna i mlaćenica, ali imamo savet kako da napravite svoju kod kuće . Nakon jednostavnog mešanja i kratkog pečenja u rerni, dobićete sočan kolač koji je spreman za sečenje nakon što ga samo pospete prah šećerom.

Sastojci:

  • ½ šolje neslanog putera (1 štap), sobne temperature, plus dodatno za podmazivanje kalupa
  • 1 ½ šolje univerzalnog brašna (kašikom izmereno i izravnano), plus za posipanje kalupa
  • 2 limuna, uklonjeni vrhovi, isečeni poprečno na tanke kriške, bez semenki
  • gruba so
  • ¼ šolje svežeg limunovog soka (od 1 limuna)
  • 1 ½ kašičice praška za pecivo
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • 1 šolja kristal šećera
  • 2 velika jaja
  • ½ šolje mlaćenice
  • 1 kašičica čistog ekstrakta vanile
  • prah šećer za posipanje
  • maline i šlag (po želji) za serviranje

Priprema:

Zagrejte rernu na 175°C. Lagano premažite puterom i pospite brašnom okrugli kalup za tortu prečnika 23 cm (dubine 5 cm).

U srednjoj šerpi pokrijte kriške limuna sa 3 šolje vode. Dodajte prstohvat soli, poklopite i stavite da provri na jakoj vatri. Kuvajte limun, delimično poklopljen, dok ne omekša, oko 15 minuta. Procedite u cediljku i prebacite u secko, zajedno sa limunovim sokom; miksujte dok ne dobijete glatku smesu. Ostavite sa strane.

U manjoj činiji umutite zajedno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i ½ kašičice soli.

U velikoj činiji, mikserom umutite puter na srednjoj brzini oko 2 minuta. Postepeno dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane svetla i penasta, 3 do 4 minuta, s vremena na vreme stružući ivice posude.

Dodajte jaja jedno po jedno, muteći nakon svakog dodatka. Na niskoj brzini miksera postepeno dodajte smesu sa brašnom u tri navrata, naizmenično sa dva dodatka mlaćenice. Umutite vanilu, zatim pažljivo umešajte limunovu smesu.

Sipajte smesu u pripremljeni kalup i pecite dok ne dobije duboko zlatno-braon boju, a čačkalica ubačena u sredinu izađe sa nekoliko vlažnih mrvica, oko 35 do 40 minuta.

Ostavite da se kolač hladi u kalupu na rešetki 20 minuta. Izvadite kolač iz kalupa i potpuno ohladite na rešetki. Pospite prah šećerom i poslužite sa malinama i šlagom, po želji. 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()