Cepkana paprika, najstariji recept s juga Srbije: Lepša je i pikantnija od ajvara

Bez nje, ništa

24.09.2025. 18:50
  • Podeli:
ljutenica ajvar zimnica shutterstock_2255643129-66efe1c055b96.webp Foto: Shutterstock

Cepkana paprika je nezaobilazna kraljica svake zimnice – pikantna, mirisna i puna ukusa koji nas greje tokom hladnih dana. Iako izgleda jednostavno, svaka domaćica zna da iza savršene cepkane paprike stoji mali niz trikova i pažljivo pridržavanje pravila.

 Od izbora pravih paprika, preko načina seckanja, pa sve do savršene mere sirćeta i začina - svaki korak je važan.

Cepkana paprika je za mnoge veći delikates od ajvara. Iako su oba specijaliteta za zimnicu napravljena od istog povrća, cepkana paprika je pikantnija i malo teže se sprema, ali je zato po ukusu i teksturi ispred ajvara. Donosimo vam najstariji recept za pripremu kraljice zimnice s juga Srbije.

Sastojci:

  • 10 kg paprika
  • 3 dl ulja
  • 2 glavice belog luka
  • 5 ljutih papričica
  • 2 kašike šećera
  • 2 kašike soli
  • 2 kašike sirćeta

Priprema:

Paprike operite, očistite od semenki, pa ih ispecite u rerni i prebacite u kesu dok su još vruće. Zavežite kesu da bi se paprike potparile, kako biste ih kasnije što lakše oljuštili. Kad ih oljuštite, iseckajte ih na trake i stavite u veliku metalnu šerpu.

Sada sledi ključni korak za pripremu cepkanih paprika. U posebnu šerpu sipajte 300 mililitara ulja i pustite da prokuva. Ulje mora da proključa da bi nastavak postupka bio uspešan.

Vruće ulje prelijte preko paprika, poklopite i ostavite da odstoje 15 minuta. Potom ih kuvajte oko sat vremena, uz povremeno mešanje. Dodajte iseckan beli luk i iseckane ljute papričice da se lepo sjedine sa paprikama i daju im prepoznatljivu aromu.

Posle sat vremena dodajte šećer, so i sirće. Vruće paprike sipajte u tegle, ali nemojte da punite tegle do samog vrha – ostavite malo praznog prostora. Dok su cepkane paprike još vruće prelijte ih sa malo ulja, poređajte tegle u rernu i pasterizujte na 100 stepeni oko 2 sata. Posle pasterizacija zatvorite tegle i čuvajte ih u špajzu, piše Blicžena.

Preuzmite mobilnu aplikaciju:

Get it on Google PlayDownload on the App Store
  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()