Večita dilema svakoga ko je ikada spremao bilo kakav ručak s mesom jeste da li je neophodno meso oprati pre upotrebe.
Činjenica je da se na površini mesa mogu skupiti razne bakterije, pogotovo kada duže vreme stoji na istom mestu u prodavnici, te je to nešto što bi svako želeo da izbegne.
Zbog toga se ljudi odlučuju na sigurniju varijantu u tom trentuku, a to je da vodom isperu meso.
U nekim zemljama čak koriste i kiseline poput limuna ili sirćeta.
Međutim, postavlja se pitanje je li to uopšte neophodan korak?
Razna istraživanja i laboratorijske provjere pokazala su da pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine nije efikasno u uklanjanju bakterija i zapravo može da donese više štete nego koristi jer se šire patogeni virusi na radnu površinu, pa tako i na druge namirnice.
Ipak, na vama je svakako da odlučite da li ćete preskakati ovaj korak ili ćete ipak prati meso pre kuvanja. Pranje meso vodom svakako nije na odmet jer nećete naškoditi mesu, ali su analize pokazale i da se na taj način ne uklanjaju patogeni, prenosi Krstarica.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.