Da li znate kako da poširate jaje? Evo nekoliko saveta

Poširanje se smatra jednim od onih težih načina da se priremi jaje, ali i ne mora da bude tako

09.12.2023. 07:45
  • Podeli:
recept_poširana_jaja_jogurt_ Shutterstock 1-64fc7c37001af.webp Foto: Shutterstock

Postoji toliko recepata i načina na koji mogu da se spreme i koriste jaja. Neka su jednostavna, neka teža.

Poširanje se smatra jednim od onih težih načina da se priremi jaje, ali i ne mora da bude tako.

U pitanju je metoda kuvanja jaja u ključaloj vodi, a rezultat je lagan i delikatan ukus jaja bez viška masnoće koju jaja upiju ako se spremaju na klasičan način.

Prilikom poširanja, ključno je paziti na temperaturu vode, vreme kuvanja i kvalitet jaja.  Svežina jaja je veoma važna jer neće napraviti one dugačke bele pramenove od belanaca koji mogu da se pojave tokom poširanja.

Sastojci:

  • jaje
  • voda
  • jedna kašičica sirćeta

Priprema:

Napunite plitku šerpu sa nekoliko centimetra vode i sačekajte da proključa. Potom smanjite toplotu i ostavite je da vri. Voda treba lagano da vri, da se vidi kako samo nekoliko mehurića dopire do površine.

Dodajte kašiku sirćeta u vodu. Sirće ne utiče na ukus jajeta, ali pomaže zgrušavanje jajeta.

Dodajte jaja tako što ćete ih pažljivo razbiti direktno u ključalu vodu ili u malu činiju. Ako jaje razbijete prvo u činiju, osiguraćete se da vam ne upadne ljuska u vodu, ali isto tako može da se desi da probušite žumacne ako ne budete pažljivi.

Krčkajte jaje oko tri minute dok ne da dobijete mekano poširano jaje. Ostavite da se kuva oko pet minuta ako želite da vam žumance bude tvrdo.

Izvadite jaje iz vode šupljikavom kašikom, lagano je pomerajte napred-nazad. Ako se jaje ljulja zajedno sa njom, vaše poširano jaje je spremno za jelo.

Sada vam samo preostajete da savladate čuveni holandski sos i možete da servirate savršena domaća jaja "a la Benedikt".

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()