Izuzetno zdrava, a izgledom podseća na papriku
Bamija ili okra je biljka poreklom iz Afrike. Uzgaja se u južnim delovima SAD, zapadnoj Africi, kao i u Indiji, Brazilu i Turskoj.
U Bosni i Hercegocini bamija je neizostavan sastojak Begove čorbe.
Izgledom poseća na papriku, a može se konzumirati sveža, sušena, konzervisana ili kuvana.
Možete je dinstati ili peći.
Ova biljka je izuzetno bogata mineralima poput magnezijuma, kalcijuma i kalijuma, a takođe sadrži i vlakna i vitamine A, B6, B9, C i K1.
Sadrži antioksidanse i proteine. Nema masnoća, a jedna šolja bamije sadrži oko 33 kalorija.
Bamija je bogata antioksidantima, a u svom sastavu ima i vitamin A5 i flavonide.
Bamija deluje umirujuće na želudac, pa se preporučuje osobama koje boluju od gastritisa.
Snaži mišiće i jača kosti, a zgrušavanje krvi drastično usporava. Ona u sebi sadrži vitamin K i ima folate, koji doprinose gustini kostiju.
Bamija je sjajna u borbi protiv anemije. Kalijum i gvožđe obiluju u biljci i preporučuje se svakodnevna upotreba salate od bamije.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.