Đakonije od istog testa: Donosimo dva recepta iz bakine kuhinje koji će vas oboriti s nogu

Odlično uz kafu ili čaj

23.11.2023. 09:50
  • Podeli:
pletenica sa suvim grožđem i slatke mekike bakina kuhinja-655f102140c2f.webp Foto: Bakina kuhinja

Testo, u svojim slanim i slatkim varijantama je većini omiljeni gastronomski specijalitet. Domaćice uglavnom imaju svoj provereni recept za pripremu testa za kolače, ali mi vam danas donosimo recept iz bakine kuhinje za pripremu testa koje možete koristiti i za krofne, ali i za druge kolače. 

Spremili smo za vas dva recepta - krofne i pletenicu sa suvim grožđem, a sve to smo pripremili od istog testa. Testo za kolače se može pripremiti brzo i lako.

Ako želite da nadmašite svoje bake i majke u poslastičarstvu i spremanju slatkih đakonija, ovo je idealan recept za vas.  

Potrebno je za testo:

  • 20 g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 2 jaja
  • 3 kašike ulja
  • malo limunove  korice
  • so
  • 550-600 g brašna
  • 100 g suvog grožđa
  • kašika maslaca ili margarina


 

Priprema testa:

Izmrviti kvasac u malo mlakog mleka, pa dodati šećer. Kad nadođe, dodati ostatak mlakog mleka, koricu limuna, jaja, ulje i dodavati brašno da se dobije mekše brašno. Zamesiti glatko testo. Ostaviti da testo odmori 30 minuta, pa ga podeliti na dva dela. 

Priprema pletenice sa suvim grožđem

Jednu polovinu priremljenog testa podeliti na pola, pa razviti u pravougaonik. Premazati margarinom tanko i posuti suvim grožđem koje ste potopili u rum. Uviti u rolat i iseći po dužini na tri trake i isplesti pletenicu. 

Staviti u podmazan pleh, pa pokriti da poraste i premazati žumancetom. Peći na 180 stepeni, 40 minuta. Posuti vanilin šećerom i pokriti krpom da se ohladi. 

Priprema krofni

Dugu polovinu testa razviti u pravougaonik, pa iseći na trake. Te trake onda preseći na još kraće, otprilike da budu oko 10 centimetara. Staviti jednu na drugu traku, kako bi bile veće, pune i vazdušastije krofne. 

Foto: Bakina kuhinja

Pržiti na ulju na umerenoj temperaturi. 

 

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()