Definicija savršenstva: Originalni recept za bolonjeze sos

Miljama je daleko od onog koji uglavnom pravimo

04.09.2023. 17:21
  • Podeli:
bolonjez pixabay-64f5f5f9461a1.webp Foto: Pixabay

Bolonjeze je najpoznatiji italijanski sos, koji potiče iz regije Emilija Romana.

Kao i za sve kada je reč o gastronomiji, i za ovaj recept postoje razne varijante, ali autentični recept italijanskog kuvara Ženara Kontalda pokazuje kako da napravimo jednostavan i ukusan sos sa samo nekoliko osnovnih namirnica.

Činjenica je da često u pripremi bolonjeze sosa koristimo paradajz, ali Ženaro umesto paradajza koristi malu količinu koncentrisanog pirea od paradajza, razređenog sa pilećim temeljcem koji bolonjeze sosu daje savršenu teksturu i ukus.

Priprema je jednostavna, a kuvanje će da vam oduzme nešto više vremena, budući da se sos polako kuva na laganoj vatri najmanje dva sata za maksimalan ukus.

Sastojci: 

  • 50 ml maslinovog ulja,
  • 25 g maslaca
  • 1 luk, sitno naseckan
  • 1 stabljika celera, sitno naseckana
  • 1 šargarepa, sitno naseckana
  • 150 g pančete, naseckane na kockice
  • 200 g mlevene junetine
  • 200 g mlevene svinjetine
  • 200 ml crnog vina
  • 2 kašičice koncentrata paradajza
  • 200 ml pilećeg temeljca
  • 400 g taljatela

Priprema:

Zagrejte ekstra devičansko maslinovo ulje i maslac na tiganju, dodajte luk, celer, šargareu i pančetu i ostavite na laganoj vatri oko 10 minuta dok luk ne omekša. Dodajte meso i dobro ga prodinstajte. Pojačajte vatru, dodajte vino i pustite da ispari. Pire od paradajza razredite sa 100 ml temeljca, pa ga umešajte u meso.

Smanjite vatru, pokrijte lonac poklopcem i kuvajte bolonjeze na laganoj vatri dva sata, s vremena na vreme mešajući i dodajući preostali temeljac kako se sos ne bi isušio. Sklonite sa vatre i poslužite ga uz sveže kuvane taljatele.

  • Podeli:

Ostavite Vaš komentar:

NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.

Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.

Komentari ()