Miljama je daleko od onog koji uglavnom pravimo
Bolonjeze je najpoznatiji italijanski sos, koji potiče iz regije Emilija Romana.
Kao i za sve kada je reč o gastronomiji, i za ovaj recept postoje razne varijante, ali autentični recept italijanskog kuvara Ženara Kontalda pokazuje kako da napravimo jednostavan i ukusan sos sa samo nekoliko osnovnih namirnica.
Činjenica je da često u pripremi bolonjeze sosa koristimo paradajz, ali Ženaro umesto paradajza koristi malu količinu koncentrisanog pirea od paradajza, razređenog sa pilećim temeljcem koji bolonjeze sosu daje savršenu teksturu i ukus.
Priprema je jednostavna, a kuvanje će da vam oduzme nešto više vremena, budući da se sos polako kuva na laganoj vatri najmanje dva sata za maksimalan ukus.
Zagrejte ekstra devičansko maslinovo ulje i maslac na tiganju, dodajte luk, celer, šargareu i pančetu i ostavite na laganoj vatri oko 10 minuta dok luk ne omekša. Dodajte meso i dobro ga prodinstajte. Pojačajte vatru, dodajte vino i pustite da ispari. Pire od paradajza razredite sa 100 ml temeljca, pa ga umešajte u meso.
Smanjite vatru, pokrijte lonac poklopcem i kuvajte bolonjeze na laganoj vatri dva sata, s vremena na vreme mešajući i dodajući preostali temeljac kako se sos ne bi isušio. Sklonite sa vatre i poslužite ga uz sveže kuvane taljatele.
NAPOMENA: Komentarisanje vesti na portalu UNA.RS je anonimno, a registracija nije potrebna. Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa Vašim načelima i uverenjima. Nije dozvoljeno postavljanje linkova i promovisanjedrugih sajtova kroz komentare.
Svaki korisnik pre pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korišćenja komentara. Slanjem komentara prihvatate Politiku privatnosti.